Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Otvoreni poziv za novu generaciju Krokodilovih novinara na dan

AUTOR: CityMagazine 27 May, 2022
Otvoreni poziv za novu generaciju Krokodilovih novinara na dan

Ako imaš između 18 i 30 godina, pisac/spisateljica, novinar/ka, bloger/ka, student/kinja si ili jednostavno voliš da čitaš knjige i pišeš, a želiš da budeš deo jednog od najvećih književnih festival u regionu, festivala KROKODIL, onda nam pošalji svoju prijavu do 30. maja na office@krokodil.rs koja će sadržati kratku biografiju i motivaciono pismo.

Petnaest izabranih KROKODILovih Novinara na dan će proći kroz novinarsku školu koja će se održavati svakodnevno od 5. do 12. juna a koju će voditi neki od profesionalaca iz vodećih medijskih kuća u Srbiji. Nakon škole KROKODILovi novinari na dan imaće priliku da prođu kroz mentorisanu praksu pripreme visoko kvalitetnog medijskog sadržaja za KROKODILov portal kao i druge tradicionalne medije. Ako ti je želja da intervjuišeš neke od najvećih književnih zvezda danas onda je ovo tvoja prilika!

Ne zaboravite da se i ove godine takmičite međusobno za šestomesečnu plaćenu praksu u Udruženju KROKODIL. Međusobno se ocenjujete, a mi kao KROKODIL imamo jedan glas. Evaluiraju se posvećenost radu, posvećenost grupi, volja, želja, kvalitet proizvedenog sadržaja, timski rad i dr.

Novinar na dan je već ustanovljena i popularna KROKODILova platforma koja je proizvela tri generacije mladih novinara, kao i više od 70 objavljenih intervjua, reportaža i istraživačkih priča u periodu od 2019. godine pa sve do danas.

Novinar na dan – Novinari protiv rasizma predstavlja specijalno izdanje programa koje će biti realizovano u okviru festivala KROKODIL 2022. Petnaest izabranih KROKODILovih Novinara na dan proći će kroz jednonedeljni trening čiji će fokus biti na medijskoj i informativnoj pismenosti, boljoj reprezentaciji manjinskih grupa u medijima i na borbi protiv dezinformacija u medijima.

Cilj ovogodišnjeg četvoromesečnog programa jeste uključivanje budućih mladih novinara u pitanja društvenih, političkih i kulturnih izazova na području Zapadnog Balkana te ohrabrivanje u borbi protiv stereotipa i predrasuda koji su formirani usled loše prakse u medijima, prouzrokovane dominacijom tabloidnog i prorežimskog izveštavanja. Studenti će dobiti šansu da za neke od vodećih medijskih kuća u Srbiji izveštavaju o manjinskim grupama, osnovnim ljudskim pravima, etničkim i religijskim odnosima, kao i o seksualnoj i rodnoj ravnopravnosti, a kroz pripremu pisanih intervjua, reportaža i istraživačkih priča, video intervjua, podkast emisija i foto-reportaža sa ovogodišnjeg festivala KROKODIL.

U sklopu programa biće objavljen i buklet sa više od 80 intervjua i drugih novinarskih sadržaja koji su pisali učesnici projekta. Različitost u medijima biće predstavljena kroz tematske sadržaje koji će imati fokus na kulturnu različitost, rodnu ravnopravnost te LGBTQ+ i etničke različitosti te na njihovu reprezentaciju u medijima.

XIV Festival KROKODIL nosi naziv Godina magijskog mišljenja i održaće se od 17. do 19. juna u Beogradu i 23. i 24. juna u Novom Sadu. Učestvuju: Margaret Atvud, Asja Bakić, Corax, Ana Ćurčin, Boris Dežulović, Ilija Đurović, Ana Marija Grbić, Ariana Harviks, Mirjana Karanović, Marčelo, Dušan Petričić, Jasminka Petrović/Raša Andrić, Hana Selimović, Rade Šerbedžija, Tena Štivičić, Aleksandar Šurbatović i mnogi drugi. Intervjui: Mima Simić i Daško Milinović.

Projekat Novinar na dan – Novinari protiv rasizma se realizuje kao deo projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji finansira Evropska Unija.

Naslovna fotografija: Promo

Najčitanije

Najlepše sestre obrijale glave i izašle na pistu

Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…

Ovu plažu zovu Brioni, a mi vas pitamo – Da li ste videli lepšu gradsku plažu u Srbiji?

Ovu plažu popularno zovu Brioni, i važi za jednu od najlepših gradskih plaža u Srbiji. Nalazi se u Sremskoj Mitrovici…

Slobodanka voli da putuje sama i ima savete za sve one koji su se oduvek plašili da se odluče na ovakav korak

Koliko puta ste poželeli samo da se spakujete, kupite kartu i krenete sami na putovanje i koliko puta odustajali što…

Trikovi za pečenje ribe na roštilju

Mnogi od nas ne mogu da zamisle letnju trpezu bez ribe spremljene na grilu. I dok su stanovnici primorskih mesta…

5 zanimljivih činjenica o Džordžu Orvelu koje možda niste znali

Pre nego što je počeo da objavljuje knjige pod pseudonimom Džordž Orvel, Erik Artur Bler (1903-1950) imao je relativno uobičajeno…

Pobegli biste za vikend u prirodu? Imamo super mesto do koga vam treba dva sata vožnje od Beograda

Na samo dva sata vožnje kolima od Beograda stižete pred Belu Crkvu, a koji kilometar ispred nje nalazi se Vračevgajsko…

Najnovije - Scena

Vera Vang je upravo napunila 73 i podelila fotografije sa slavlja: “Pronašla si fontanu mladosti?”

Dizajnerka Vera Vang je proslavila rođendan i objavila fotografije sa raskošne proslave. Iako je već godinama u vrhu modne scene,…

Dakota Džonson o ulozi u filmu „Pedeset nijansi – Siva”

Glumica Dakota Džonson, najpoznatija po ulozi Anastasije u filmu iz naslova, otkrila je u intervjuu za Vanity Fair da ne…

Džordž Kluni sledi samo jedno pravilo kada je u pitanju ishrana

Džordž Kluni je već postigao mnogo za svoju 61. godinu. Proslavio se kao glumac, ali i reditelj i scenarista. On…

Žena Vensana Kasela izgleda senzacionalno u prozirnoj crnoj haljini bez leđa

Glumac Vensan Kasel, bivši muž Monike Beluči, pojavio se na reviji modne kuće Jacquemus u društvu svoje nove supruge –…

Rouan Aktinson o kulturi otkazivanja: „Humor i treba da naljuti ljude“

Rouan Atkinson, engleski glumac i komičar poznat po serijama Mr. Bin i Crna Guja, nedavno se vratio na male ekrane…

Svi pričaju o sceni iz novog Marvelovog filma: „Dajte gospođi Oskara, zaslužila je!”

Film Doctor Strange in the Multiverse of Madness ovih dana je očigledno najzabavnija stvar na društvenim mrežama. I to ne…