Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako je Nora Efron izmenila naše živote?

AUTOR: CityMagazine 01 Jun, 2021
Kako je Nora Efron izmenila naše živote?

Nora Efron bila je izrazito pametna dama, koju su često nazivali moderna Doroti Parker, zbog dara na različitim poljima. Njena mantra bila je da je sve kopija, a smatra se pionirom pojma portfolio career, što bi se prevelo kao obavljanje različitih uloga u jednoj organizaciji. Čak i ako vam njeno ime ne zvuči poznato, nakon što pročitate tekst do kraja, postaćete svesni svih njenih doprinosa društvu. Kao novinarka, romanopisac, scenaristkinja nominovana za Oskara, esejista i blogerka, Nora Efron koja je preminula 2012. godine ostavila je neizbrisiv trag. Kako bi nedavno proslavila 80. rođendan, odlučili smo da se prisetimo njenog lika i dela.

1. Sinonim za romantične komedije

Ova dama stoji iza ostvarenja koja gledamo iznova i iznova, a potpadaju u kategoriju romantične komedije. Navešćemo samo neka: When Harry Met Sally, You‘ve Got Mail, Sleepless in Seattle, Julie & Julia, Hurtburn i Silkwood. Gotovo da ne možemo da zamislimo ʽ90-e bez glumačkog para Tom Henks i Meg Rajan na velikom ekranu, jer su se zajedno pojavili u nekoliko naslova.

2. Inspiracija za ženske autore

Nora Efron odrasla je na Beverli Hilsu u Kaliforniji, a bila je ćerka scenarista Fibi i Henrija Efrona. Pohađala je Velsli koledž, koga se možda sećate iz filma Mona Lisa Smile. U to vreme od žene se nije očekivalo da postiže rezultate na polju karijere, već da se snalazi u kuhinji. Ipak, ona je na dodeli diploma studentkinjama poručila da postanu heroine svog života, a ne žrtve. U eseju, koji je prethodno bio objavljen u časopisu Esquire, Nora Efron podigla je glas protiv gušenja ženske potrebe da se profesionalno ostvari, kritikujući obrazovne ustanove da ulažu energiju u odvraćanje od te ideje. Lina Danam i Mindi Kaling, stoga, ponosno ističu njen presudan uticaj na njihovu karijeru.

3. Humor kao dar

Jedna od njenih snaga bio je smisao za humor koji joj je pomogao tokom pisanja scenarija. Tako je u spomenutom filmu When Harry Met Sally, dosetka poslužila da se tokom scene večere podrži tema ženske seksualnosti, koja je bila tabu. Naime, lik koji tumači Meg Rajan glumi orgazam za stolom, a sada 32 godine od čuvene replike „Iʼll have what she‘s having”, koju izgovara jedna od gošća restorana, i dalje nismo sigurni u učestalost orgazma kod oba pola. Nora Efron poigravala se i delovima tela, pa je tako u eseju iz 1972, naslovljenom A Few Words About Breasts napisala: Da ih imam, bila bih sasvim drugačija osoba”.

Ron Galella

4. Prepreke kao šansa

Objavljen 1983. godine, ekranizovani roman Heartburn, sa Meril Strip u glavnoj ulozi, bio je njeno prvo autobiografsko delo. Ispostavilo se da će priča o razvodu braka od kolege Karla Bernštajna postati bestseler. Nora Efron se podsmevala svojoj sudbini, jer je doživela prevaru muža sa Margaret Džej, dok je bila u poodmakloj trudnoći. Nimalo neobično, tim povodom napisala je sledeće: „Ponekad pomislim da je ljubav najvažnija, a ponekad da je jedini razlog zašto je ljubav najvažnija taj što u suprotnom ceo život tragamo za njom”.

5. Iskrenost o prolaznosti vremena

Nora Efron, poput velikog broja ljudi, nije prigrlila zrele godine sa radošću. Pitala se zašto ljudi pišu knjige u kojima poručuju da je bolje biti star nego mlad. U jednom od eseja koji je objavljen 2006. godine, u zbirci I Feel Bad About My Neck, napisala je da čak i kada si u toj fazi i dalje pri pameti, često ne možeš da se setiš imena osobe koju si upoznao pre dva dana.

Izvor: Vogue UK

Naslovna fotografija: New York Times Co. / Getty Images