Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zanimljivi slučajevi kada su „Simpsonovi“ predvideli budućnost

AUTOR: CityMagazine 28 Oct, 2020
Zanimljivi slučajevi kada su „Simpsonovi“ predvideli budućnost

Nakon više od trideset godina emitovanja i skoro 700 epizoda, Simpsonovi su postali globalni fenomen za koji je svako čuo i čiju makar neku epizodu je svako pogledao. O tome kada je kvalitet opao i da li je serija trebalo već da bude završena diskutovano je mnogo puta, ali jedna činjenica je neporeciva, a to je da povremeno deluje kao da autori serije umeju da predvide budućnost.

Naime, više puta se desilo da nam neki događaj iz stvarnog sveta deluje toliko poznat, a da se na kraju ispostavi da su Simpsonovi volšebno imali isti ili vrlo sličan zaplet u nekoj od svojih epizoda, naravno pre samog stvarnog događaja. Neke situacije deluju kao puka slučajnost, dok su druge pomalo nadrealne, a u nastavku smo izdvojili pojedine zanimljive situacije kada se to desilo.

Korona virus i stršljeni ubice (Sezona 4, epizoda 21)

Ova godina je iznenadila ljude širom sveta svim nemilim dešavanjima i okolnostima, naročito kada je u pitanju korona virus. Međutim, još 1993. godine, epizoda Marge in Chains prikazala je kako se stanovnici Springfilda suočavaju sa novim smrtonosnim virusom koji je došao iz Kine. Iako se tamo zove Osaka virus, sličnosti su nemale, a na kraju epizode pojavljuju se i pčele ubice, koje veoma podsećaju na ovogodišnje stršljene ubice iz juna meseca.

Kraj serije Igra prestola (Sezona 29, epizoda 1)

Znamo da je završetak popularne serije mnogima i dalje bolna tačka, ali možda će vam lakše pasti uz ovu zanimljivost – Simpsonovi su to predvideli dve godine ranije. Cela epizoda The Serfsons smeštena je u srednjovekovni fantazijski svet i očigledna je aluzija na HBO hit, a nakratko se pojavljuje i Nikolaj Koster-Valdau. Međutim, najzanimljiviji deo je svakako završetak, u kome zmaj spali ceo grad, baš kao u kontroverznoj poslednjoj epizodi Igre prestola dve godine kasnije.

Fudbalski skandal (Sezona 26, epizoda 16)

Ova epizoda imala je čak dva predviđanja u vezi sa svetom fudbala, doduše jedno ne sasvim istinito. U finalu svetskog prvenstva u Simpsonovima se sastaju Nemačka i Brazil, što se u stvarnosti desilo u polufinalu. Ono impresivnije predviđanje je kada predsednik fiktivne „Svetske fudbalske federacije“ biva uhapšen, a jednu godinu kasnije desio se čuveni FIFA skandal sa korupcijom.

Donald Tramp kao predsednik (Sezona 11, epizoda 17)

Epizoda Bart to the Future, emitovana 2000. godine, pokazala je porodicu Simpson u budućnosti u kojoj je Donald Tramp predsednik Sjedinjenih Država. To je tada delovalo nezamislivo i smešno ljudima iz svih krajeva sveta, a eto, ipak se ostvarilo šesnaest godina kasnije. Čak je u epizodi on odgovoran i za probleme sa budžetom…

Dizni kupuje Foks (Sezona 10, epizoda 5)

Foto: Fox/IGN

U pitanju je bio samo jedan kadar na kome piše kako je Foks divizija Diznija, a to je bilo dovoljno kao predviđanje. Naime, ta kupovina se zaista dogodila dvadeset godina kasnije, a pritom je Foks kompanija koja producira i same Simpsonove. Za sada se još uvek emituju, što možda i nije najbolje rešenje.

Homer pogađa masu Higsovog bozona (Sezona 10, epizoda 2)

Foto: Fox/IGN

Iako svi znamo da Homer nije baš najpametnija osoba na svetu, ima trenutaka tokom serije kada se to menja iz ovog ili onog razloga. Kada je privremeno postao pronalazač, pokazao je na školskoj tabli masu Higsovog bozona, takozvane „Božje čestice“. Tada ta masa još uvek nije pronađena, već se to desilo tek četrnaest godina kasnije. Brojke nisu potpuno iste, ali matematičari kažu da je procena bila prilično dobra.

Milhaus predviđa dobitnika Nobelove nagrade (Sezona 22, epizoda 1)

Foto: Fox/IGN

U jednom trenutku u seriji, Lisa, Milhaus, Martin i Databaza (njihov drug iz škole) pogađaju ko će biti naredni dobitnik Nobelove nagrade i Milhaus kaže da će u kategoriji ekonomije to biti Bengt R. Holstrom. Iako u samoj seriji nagradu dobije klovn Krasti, u stvarnosti je ovaj finski ekonomista zaista dobio Nobelovu nagradu šest godina kasnije.

Izvor: IGN

Naslovna fotografija: Fox

Najčitanije

Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

Budući da je prava, kišovita jesen već stigla, ovih dana radujemo se toploj, ušuškanoj atmosferi kod kuće uz omiljene knjige,…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…

Džoni Dep se vraća u Srbiju povodom promocije novog animiranog serijala

Proslavljeni holivudski glumac Džoni Dep dolazi u Beograd povodom promocije prvog animiranog serijala proizvedenog u Republici Srbiji u produkciji kompanije…

Vikend preporuke 15-17.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…