Recept za osvežavajući „tzatziki” sos
Proleće je mnogima omiljeno godišnje doba, jer su dani dugi i prijatni, koraci poletni, a pijace bogate svežim voćem i povrćem. Trpeza poprima šarene boje i ukuse, a akcenat je na salatama i laganim obrocima. U susret prvom maju, koji ćemo ove godine provesti na nešto drugačiji način, donosimo vam recept za domaći tzatziki sos, koji možete kombinovati sa mesom, ribom ili povrćem, a veoma je jednostavan za pripremu. Nastao je po ideji kuvara Huana Arbealesa. U nastavku ćemo vam otkriti sastojke, te opisati postupak korak po korak. Pripremite telefone ili olovke, jer polako krećemo put Grčke…
Potrebno je:
2 krastavca
500 g gustog grčkog jogurta ili pavlake
2 čena belog luka
¼ veze mirođije
¼ veze nane
so i biber
1 supena kašika vinskog sirćeta, najbolje od šerija
Priprema:
Operite krastavce i isecite ih na tanko, a zatim i mirođiju i nanu. U manjoj šerpi prokuvajte beli luk, a zatim ga izvadite iz vode i 30 minuta krčkajte na maslinovom ulju, na blagoj vatri. Izgnječite ga i dodajte u smesu napravljenu od ostalih navedenih sastojaka.
Savet plus: Albeales savetuje da se središnji deo krastavaca ostavi po strani, i iskoristi za gaspačo ili supu. Razlog je jednostavan, a glasi da na taj način sos neće biti vodenast. Pored toga, ukoliko volite beli luk, možete dodati i više od 2 čena.
Želimo vam ukusan obrok…
Izvor: Vogue France
Fotografije: Pinterest