3 deserta kojima se možete počastiti i za doručak!
Većina ljudi voli slatkiše, iako znamo da nisu dobri za zdravlje i liniju. No, ukoliko se počastite s vremena na vreme, to ne mora da bude toliko loše, naročito ukoliko je reč o zdravim šećerima koje ćete konzumirati u jutarnjim časovima.
Naravno, prednost treba dati domaćim poslasticama koje možete sami pripremiti kod kuće, jer na taj način tačno znate šta unosite u svoj organizam, pa broj kalorija i količinu šećera možete mnogo lakše kontrolisati nego kada kupite slatko pecivo iz pekare ili pripremite gotovu granolu ili kašu iz kesice.
Zbog toga vam danas donosimo tri savršeno ukusna i zdrava deserta koje možete konzumirati i za doručak, i to bez griže savesti!
Čia puding sa borovnicama
Sastojci:
- 1/4 šolje čia semenki
- 1 šolja bademovog mleka
- 1 do 2 kašike javorovog sirupa
- malo ekstrakta vanile (opciono)
Za sos od borovnice:
- 1 šolja borovnica
- 2 kašike vode
Priprema:
Pomešajte čia semenke, bademovo mleko, javorov sirup i vanilu. Sve zajedno stavite u teglu i stavite u frižider preko noći ili najmanje 3 sata.
Na kraju zagrejte borovnice i vodu u šerpici, pa kuvajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Na kraju kašičicom izgnječite borovnice. Kada se malo ohlade, dodajte ih u puding i počastite se ovim ukusnim, osvežavajućim i slasnim doručkom.
Čokoladne kuglice sa bananama
Sastojci:
- 1 banana
- 1 četvrtina šolje putera
- 2 kašike vode
- 1 kašičica cimeta
- malo vanilinog ekstrakta
Preliv:
- nekoliko kockica crne čokolade i kašika mleka (opciono)
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte sve sastojke za osnovnu smesu, pa ih rukama lepo sjedinite. Dlanovima pravite kuglice željene veličine i stavite ih u zamrzivač dok pripremate preliv.
Za preliv rastopite čokoladu u vodenom kupatilu i po želji dodajte kašiku mleka za tečniju teksturu. Zatim umočite kuglice u čokoladu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite ih u frižider na nekoliko sati da se čokolada stegne, a onda uživajte!
Štanglice sa orasima i urmama
Sastojci:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1 šolja oraha (ili američkih oraha – pekana)
- 1/2 šolje mlevenih badema
- 8 urmi bez koštica
- prstohvat cimeta
- prstohvat soli
- 2 kašike vode (ako je potrebno)
Punjenje:
- 20 urmi bez koštica
- 1/4 šolje vode
- prstohvat vanile
- prstohvat soli
Posip:
- izdrobljeni orasi ili pekani
Priprema:
Najpre obložite pleh papirom za pečenje.
Pomešajte ovsene pahuljice, orahe, mlevene bademe, cimet i so. Zatim dodajte urme i mešajte dok se ne formira malo gušća lepljiva smesa, a po potrebi dodajte i malo vode. Masu ravnomerno rasporedite po celoj tepsiji.
Za fil, sve sastojke izručite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smesu, mada možete ostaviti i poneki sitni komad ako želite malo drugačiju teksturu. Nanesite masu preko prvog sloja.
Na kraju pospite orasima i kašikom lagano utisnite u masu. Stavite u frižider na jedan sat i isecite na pravougaone komade (štanglice) željene veličine. Prijatno!
Izvor: Aktivni Si
Fotografije za naslovni kolaž: Unsplash/Nico Wijaya; Unsplash/Margaret Jaszowska; Unsplash/Taylor Kiser