Napravite japanske palačinke
Svi ste već uveliko upoznati sa američkim i francuskim tipom palačinki. Zato je došao trenutak da isprobate novu poslasticu, konkretnije – japanske palačinke. One se zbog svoje izuzetno mekane i vazdušaste teksture nazivaju još i sufle-palačinke.
Recept za japanske palačinke
Ono što ove palačinke razlikuje od drugih jeste način pečenja, jer je važno da su u sredini meke, a da gornji i donji deo budu blago hrskavi. Služite ih za doručak, branč, ili kao poslasticu uz popodnevnu kafu.
Vreme za pripremu: 40 minuta
Količina: 8 palačinki
Važna napomena: Kako biste adekvatno ispekli ove palačinke, biće vam potreban okrugli metalni kalup ili prstenaste modle za kolače. Dimenzije: prečnik 5 ili 7 cm, visina 5 cm.
Sastojci
- 1 ½ šolja višenamenskog brašna
- 3 kašičice šećera u prahu
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 1 ¼ šolje mleka
- 4 kašičice putera
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- 1 žumance
- 3 belanca
- neutralno ulje
Dodaci
- puter
- javorov sirup
- šećer u prahu
- sladoled
- džem
- voće (jagode, maline, borovnice, kivi, ananas, mandarine…)
Priprema
U jednoj velikoj činiji promešajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i so. U drugoj velikoj činiji promešajte mleko, otopljeni puter, ekstrakt vanile i žumance, dok se sve lepo ne sjedini. U treću činiju stavite belanca, i uz pomoć ručnog miksera mutite ih oko dva minuta, dok ne narastu u volumenu i postanu čvrsta. Uspite sadržaj činije sa mlekom u činju sa brašnom. Dobro promešajte, ali ne brinite ukoliko ostane neka manja grudvica. Pažljivo dodajte jednu trećinu umućenih belanaca, i nežno promešajte. Zatim dodajte ostatak belanaca, pa opet lagano promešajte, tek da se sve blago sjedini.
Malo premažite uljem okrugli metalni kalup ili prstenaste modle za kolače. Zagrejte ringlu na srednje jaku temperaturu. Nauljite odgovarajući tiganj, stavite ga na ringlu, pa u sredinu pozicionirajte metalni kalup. Testom napunite metalni kalup do pola. Poklopite tiganj, i pustite da se palačinka peče oko 5 minuta, sve dok ne naraste do vrha kalupa. Uz pomoć špatule polako odignite palačinku da vidite da li je dno ispečeno. Ako jeste, pažljivo je zajedno sa metalnim kalupom okrenite na drugu stranu. Opet poklopite tiganj, i pecite još 5 minuta. Proverite da li se i drugi deo palačinke zapekao i porumeneo, a onda je odložite na tanjir.
Servirajte odmah sa dodacima po izboru, kako palačinke ne bi splasnule od stajanja.
Naslovna slika: www.loveandoliveoil.com