“Barbaresko” danas glavna tema društvenih mreža: Pravi se od posebne sorte grožđa, a flaša košta 26.900 dinara
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je posetio sajam vina gde ga je sin Danilo poslužio eksluzivnim vinom barbaresco. Taj snimak ne prestaje da kruži društvenim mrežama, a mi otkrivamo sve što treba da znate o luksuznoj sorti vina koju preferira istančano nepce našeg predsednika.
– On radi u toj vinoteci. Moj sin ume i da služi i sve. Sine daj nam Barbaresco, vidite kako ume da sipa i on koliko treba. Hvala sine! Nije lako posle svega ovoga piti i barbaresko – rekao je Vučić, preneli su mediji, a mnogi su se zapitali kakvo je to vino i odakle potiče.
U nastavku vam otkrivamo sve o čuvenom vinu barbaresko u kome je juče uživao predsednik Vučić.
Kakvo je vino Barbaresco?
Barbaresco je italijansko crveno vino proizvedeno od grožđa Nebbiolo u slikovitoj regiji Pijemont u Italiji. Sadrži slojeve kiselosti, voća i tanina koji pozdravljaju nos aromama trešanja, ruža i tamnih začina.
Čuvena vinska oblast Pijemont leži u samom podnožju italijanskih Alpa i jedna je od najznačajnijih italijanskih vinskih regija, a možda i šire.
Iako su kod nas, a tako je i u većem delu vinske Evrope, toskanska vina mnogo popularnija, niko ne može da ospori neverovatan potencijal i snagu dva najpoznatija vina Pijemonta – barola i barbaresca.
Poput nekih velikih vina Bordoa, i barolo i barbaresco su vina veoma jake snebbiolatrukture i sposobna su za dugo odležavanje i sazrevanje. Sve do početka devedesetih godina vinari Pijemonta preporučivali su da se barolo i barbaresco konzumiraju posle desetak godina, a neki primerci čak nakon dvadeset godina odležavanja.
Kratka istorija vinarstva Barbaresco
Iako je već bio dobro poznat po kvalitetu svog grožđa Nebbiolo, opšteprihvaćeni datum rođenja Barbaresca je 1894. godina, kada je osnovana Cantina Sociale di Barbaresco, budući da se pre tog datuma grožđe Nebbiolo s područja Barbaresca uglavnom prodavalo proizvođačima Barola.
Domicio Kavaca, mladi i briljantni agronom rođen u Modeni, 1881. imenovan je za direktora osnivača Kraljevske enološke škole u Albi i ubrzo je počeo da razvija svoju strast prema Barbarescu, što je dovelo do njegove kupovine farme i vinograda 1886. Obrađivao je njegov vinograd s Nebbiolom i sa grupom od devet uzgajivača osnovao Cantinu Sociale, opremljenu bačvama i opremom za proizvodnju vina kako bi proizvodila ono što se smatra prvim vinima koja su službeno nazvana Barbaresco.
Nakon dobrog početka, Barbaresco je zapao u teška vremena s Prvim svetskim ratom i preranom smrću Kavace 1915. Tek kasnih 1950-ih Barbaresco će ponovno oživeti zahvaljujući novoj generaciji dinamičnih vinara, uključujući Brunu Giacosu i Angela Gaja.
Do kasnih 1960-ih, Gaja i Vinarije Bruno Giacosa počele su s određenim uspehom da plasiraju Barbaresco na međunarodno tržište. Zadruga Produttori postala je jedan od najuglednijih podruma u Italiji i inspirisala je više posednika u Barbarescu da se vrate svojim vinogradima i proizvode kvalitetno vino.
Legendarno Barbaresco vino vinarije Gaja se u Srbiji može naći u slobodnoj prodaji po ceni od 26.900 dinara.
Naslovna fotografija: Shutterstock