• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava

Ivana Milošević
06.09.2022. 3 min Gourmet

Čak i iskusni poznavaoci ajvara često ostanu u nedoumici kada treba da odgovore na pitanje – u čemu je razlika između ajvara i pinđura? Ako u istu jednačinu ubacimo i ljutenicu, malidžano, zakusku i ćopulu, dodatno smo vas zbunili, ali bez brige. Sada se pojavila jedna slika koja daje sve odgovore.

Sezona je pravljenja zimnice, a tu su nezaobilazni delikatesi od paprike, patlidžana i paradajza. Večita dilema šta je ajvar, a šta pinđur i da li je to jedan naziv za dva ista srpska specijaliteta od pamtiveka zbunjuje ljude. Pa, hajde prvo da rešimo tu dilemu.

Da li znate razliku između ajvara i pinđura? Caka je u jednom sastojku, postoji slika koja sve objašnjava
Foto: Shutterstock

Možda bismo i mogli da kažemo da je pinđur još jedna od brojnih varijacija ajvara, međutim, između ova dva, naizgled slična proizvoda, postoji razlika u recepturi, i naravno, u ukusu. Dok je glavni sastojak pravog ajvara pečena paprika specifičnog dimljenog, slatkastog ukusa, pinđur, uz dodatak paradajza i belog luka ima nešto svežiju aromu i manje gustu strukturu.

Razlika između ajvara i pinđura

Pravi domaći originalni ajvar tradicionalne recepture pravi se od samo četiri sastojka: crvene pečene paprike, nešto ulja, soli i sirćeta. Recepata za pinđur čini se, ima onoliko koliko je domaćinstava koji ga prave, ali osnovna razlika je u dodatku paradajza i seckanju paprike.

Ajvar se pravi od crvene pečene paprike, ulja, soli i sirćeta. Letnja varijanta, ona koja se ne stavlja u tegle za zimu, ali se može čuvati u zamrzivaču, sadrži i pečen patlidžan. Ko voli, može letnji ajvar praviti i samo od pečenog patlidžana, koji se usitni i u masu doda beli luk, sirće, so i ulje. Kada se letnji ajvar (i od paprike i od paradajza) čuva u zamrzivaču, začini se dodaju tek pred upotrebu u odleđenu masu.

Pinđur se pravi na drugačiji način uz isti osnovni sastojak – crvenu pečenu papriku ali se ovde dadaje i paradajz. Naravno idu i začini kao za ajvar. Ipak, sam postupak pripreme nešto je drugačiji. Jedna od razlika je i što se kod pinđura paprike ne melju, već seckaju.

Da biste napravili pinđur papriku treba ispeći na roštilju, očistiti je i iseckati. Sa paradajza skinuti kožicu i iseckati ga. U šerpu sipati ulje i staviti je na vatru da se ulje malo zagreje. Dodati paradajz i sitno seckan beli luk. Kuvati dok paradajz ne raskuva, dodati seckanu papriku, seckan peršinov list, sirće, so,šećer, po želji feferone i kuvati oko 1h, da dobije finu gustinu.

Ukus pinđura u odnosu na ajvar nešto je blaži, jer paradajz blago kiselom aromom ublažava ukus pečene paprike, dok ga beli luk čini aromatičnijim. I tekstura im je različita, ajvar je nešto gušći, ali se oba mogu namazati na hleb ili koristiti kao prilozi.

A šta je onda ljutenica i malidžano?

“Taste atlas” izbacio je grafiku na kojoj su se našli tradicionalni namazi od povrća koji se spremaju u zemljama Balkana – sa istaknutim sastojcima za pripremu kako bi se jasno uočile razlike.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Na njoj se jasno vidi razlika između ajvara i pinđura o kojoj smo iznad pisali, a u imaginarnoj, podeljenoj tegli našli su se i ljutenica, malidžano, zakuska i ćopulu.

Dakle, u ljutenicu, pored paprike, idu paradajz, ljuta papričica i beli luk. Pinđur je „slatka“ verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, paradajza i belog luka.

Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunski jesenji delikates u teglici, od pečenog plavog patlidžana, pečene paprike, belog luka i kuvanog paradajza.

Ćopulu je varijacija na temu, pošto u njega ide pečeni plavi patlidžan, pečena crvena paprika, pečeni paradajz i beli luk.

Malidžano je jedini u kojem ne preovlađuje crvena boja paprike. Karakterističan je za Severnu Makedoniju i u njemu se miksaju pečeni plavi patlidžan, pečena zelena paprika, beli luk i senf.

Takođe na grafici se našla i informacija koji namaz odakle potiče. Pa je tako ajvar karakterističan za Srbiju i Severenu Makedoniju: ljutenica – Severna Makedonija i Bugarska; pinđur – Bosna, Hrvatska, Bugarska, Severna Makedonija, Albanija i Srbija; zakuska dolazi iz Rumunije; ćopulu iz Turske i Bugarske, a malidžano iz Severne Makedonije.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

Ajvarpinđur

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede - ovo je recept
Prethodni

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede – ovo je recept

Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana
Sledeći

Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana

Sledeći
Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana
07.09.2022.

Žesto­ka pi­le­ti­na: Ručak koji možete da jedete dva dana

Prethodni
06.09.2022.

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede – ovo je recept

Maneštra od bobići: Sirotinjsko jelo koje se u kući Steva Karapandže najčešće jede - ovo je recept

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖