Građanske šnicle, magično jelo koje nije dobilo ime po tome što se jede u gradu
Mika Dajmak je imao najbolje recepte i priče o hrani. Takav je i ovaj današnji. Građanske šnicle uglavnom su svima asocijacija za grad, ali ne.
Iako bi neko pogrešno pomislio da je ova šnicla namenjena isključivo građanima, nije tako. Smislio ju je beogradski kuvar Dobrivoje Građanin (prezime, a ne nadimak) pa je njemu u čast i ime, i mesto na repertoaru.
Potrebno je:
biber; so; origan
Pileći file – 500 gr;
slanina – 100 gr;
Priprema:
Pileće belo meso se očisti od kožurice i kostiju, iseče na šnicle, posoli koliko treba i zaspe s malo origana. Mesnata slanina se iseče na tanke režnjeve.
Režnjevi se na dasci postave unakrst, preko njih nabaci belo pileće meso, začini origanom, mlevenim biberom i solju, pa uvije kao paketić. Tako pripremljeno baca se na tiganj koji ne traži masnoće. Kada je slanina gotova, gotovo je i ono uvijeno meso unutra.
Belo meso – belo vino.
Naslovna fotografija: Shutterstock