Kako treba jesti beli luk ako želimo da imamo najviše zdravstvenih koristi od ove namirnice?
Beli luk je jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu i može se naći u skoro svakoj kuhinji. On, međutim, nije samo sjajan dodatak vašim obrocima, već je i veoma zdrava namirnica.
Volimo da koristimo beli luk kada smo prehlađeni, jer pomaže u borbi protiv kašlja i jača imuni sistem. On sadrži mnoga aktivna hemijska jedinjenja i antioksidanse koji obezbeđuju zdravlje celog organizma, zbog čega se često naziva prirodnim “antibiotikom”.
Beli luk je izuzetno hranljiv, pozitivno utiče na nivo šećera u krvi, smanjuje sintezu holesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, deluje antiinflamatorno i brine o zdravlju gastrointestinalnog trakta.
Posebno veliki broj lekovitih svojstava krije se u belom luku zbog moćnog jedinjenja alicina, koje inače štiti biljku od bakterija i gljivica.
Da biste maksimalno iskoristili blagotvorno dejstvo belog luka, redovno ga konzumirajte i pripremajte na sledeći način:
- Beli luk je najbolje jesti sirov i najmanje tri čena dnevno;
- Pre jela, zgnječite ga da biste stimulisali enzimsku reakciju koja proizvodi alicin, sastojak koji čini beli luk tako zdravim;
- Ako termički obrađujete beli luk, to treba učiniti vrlo brzo.
Mnogi ljudi izbegavaju beli luk zbog njegovog mirisa. Ali upravo ovaj ‘mirisni’ sastojak daje belom luku njegova lekovita svojstva. Ako ste zabrinuti zbog lošeg zadaha, možete ga rešiti žvakanjem peršunovog lišća ili zrna kafe.
Izvor: Aktivni.si