• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Imamo originalni recept za bolonjeze sos
Recept za savršen bolonjeze sos, foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia

Imamo originalni recept za bolonjeze sos

Marija Ćirjak
05.02.2023. 2 min Recepti

Tradicionalni italijanski recept za najukusniji bolonjeze sos!

Poznati kuvar Đenaro Kontaldo , dakle kuvar iz Italije, otkriva recept i male tajne najpopularnijeg preliva za testeninu, piše gastro.24sata.hr.

Omiljeni italijanski sos, bolonjeze, dolazi iz regije Emilija-Romanja, a danas je poznat šrom celog sveta. Postoji mnogo verzija bolonjeze sosa, najčešće zavisi od vašeg ukusa, međutim recept italijanskog kuvara Đenara savršeno je jednostavan i prilagodljiv svim ukusima.

Najčešća namirnica koju koristimo u pripremi bolonjeze preliva jeste pasirani paradajz, dok Đenaro koristi malu količinu koncentrovanog paradajz pirea, razblaženog pilećom supom, što pruža sosu savršenu teksturu i ukus.

Kaa je testanina u pitanju, Đenaro najčešće služi taljatele.

Jednostavna priprema nosi sa sobom nešto više potrebnog vremena za kuvanje jer se sos kuva na laganoj vatri najmanje dva sata za maksimalan ukus.

Bolonjeze sos

Sastojci:

  • 50 ml maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 luk (naseckan)
  •  stabljika celera (sitno naseckana)
  • 1 šargarepa (sitno naseckana)
  • 150 g pančete (seckano na kockice)
  • 200 g mlevene junetine
  • 200 g mlevene prasetine
  • 200 ml crnog vina
  • 2 kašičice koncentrata paradajza
  • 200 ml pileće supe
  • 400 g taljatela

Priprema:

  • Zagrejte devičansko maslinovo ulje i maslac na tiganju, zatim dodajte luk, celer, šargarepu i pancetu, i sve to pomešano mešati na laganoj vatri oko 10 minuta, dok luk ne omekša.
  • Dodajte meso i dobro ga prodinstajte
  • Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari
  • Pire od paradajza razredite sa 100ml supe i zatim ga pomešajte sa mesom
  • Smanjite vatru i stavite poklopac i ostavite da se krčka oko dva sata, s vremena na vreme mešajući i dodavajući ostatak temeljca kako se sos e bi osušio
  • Sklonite sa šporeta i pomešajte sa prethodno skuvanim taljatelama.

Ukoliko vam se zaista dopadne ovaj recept, slobodno sos napravite u većim količinama i višak stavite u zamrzivač kako biste ga imali pri ruci kada zatreba, a mi vam pružamo jednu ideju i za smrznuti bolonjez sos. Jednostavno je, samo ga sipate u kesice, onoliko koliko želite, i zamrznete.

Zapečeni bolonjez sos sa testeninom

Priprema je brza, s obzirom na činjenicu da je sos već gotov. Sve što treba jeste da već napravljeni sos  prelijete preko nauljene vatrostalne činije u koju ste stavili pola količine testenine koju ste namenili za pripremu.

Kada rasporedite sos po testenini, možete dodati malo bešamela i sira i zatim ostatak testenine rasporedite preko novonastale smeše. Sam vrh vatrostalne činije možete preliti bešamelom i rendanim sirom i mocarelom.

Imamo originalni recept za bolonjeze sos
Zapečeni bolonjez sa sirom foto: Jam Press/@jimladofficial / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nakon 20-30 minuta pečenja na temperaturi od 190 stepeni vaša mešavina sa mlevenim mesom i sirom je spremna.

Oznake:

bolonjezebolonjeze sosreceptiĐenaro Kontaldo

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Uz ovaj recept za hleb nećete morati da mesite testo: Potrebna su samo 4 sastojka
Prethodni

Uz ovaj recept za hleb nećete morati da mesite testo: Potrebna su samo 4 sastojka

Ovo je lista najgorih jela na svetu: Pihtija nema, ali tu je jedno jelo koje ste možda i probali
Sledeći

Ovo je lista najgorih jela na svetu: Pihtija nema, ali tu je jedno jelo koje ste možda i probali

Sledeći
Ovo je lista najgorih jela na svetu: Pihtija nema, ali tu je jedno jelo koje ste možda i probali
06.02.2023.

Ovo je lista najgorih jela na svetu: Pihtija nema, ali tu je jedno jelo koje ste možda i probali

Prethodni
03.02.2023.

Uz ovaj recept za hleb nećete morati da mesite testo: Potrebna su samo 4 sastojka

Uz ovaj recept za hleb nećete morati da mesite testo: Potrebna su samo 4 sastojka

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    INTERVJU Spisateljica Anja Mijović: „Otpadnici“ su oni koji nisu pristali da se odreknu empatije i pravde
    INTERVJU Spisateljica Anja Mijović: „Otpadnici“ su oni koji nisu pristali da se odreknu empatije i pravde
    CityMagazine
    netfliks
    Imamo za vas savršen film za 1. januar: Novi Netfliks hit je konačno tu
    CityMagazine
    Čola
    Čola otkrio pesmu koju nikada ne peva na koncertima: Napisao ju je Balašević
    CityMagazine
    stripomanija mangamanij
    Novogodišnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 19. do 28. decembra
    CityMagazine
    album
    Omot ovog albuma bi danas bio “kenselovan”: Ovo kultno izdanje slavi 50 godina od izlaska
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖