Zabluda o svinjskoj masti: Evo zašto su neke namirnice ipak dobre po naš organizam
Prema najpopularnijem mišljenju, crna kafa i svinjska mast su nezdrave. Međutim, lepe vesti za ljubitelje ovih namirnica jesu te da je zapravo poželjno da ih konzumiramo, piše vecernji.hr.
Monika Rejnagel, po zvanju nutricionistkinja, poznata je po savetima o zdravoj ishrani, pored čega razbija predrasude i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice ipak možemo da unosimo češće.
Crna kafa
Konzumiranje obične, crne kafe pokazalo se dobro kada je reč o povećavanju dobrog holesterola u telu. Bogata je antioksidantima koji štite srce, i ukoliko ne preterujete sa kafom, nema nikakve potrebe da je izbacite iz svakodnevnog plana ishrane.
Odrezak
Crveno meso, prema tvrdanjama nutricionistkinje, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Neki komadi nutritivno su veoma jaki što ih čini dobrim za zdravlje srca. Crveno meso je bogat izvor proteina, gvožđa, vitamina B, cinka i ostalih materija sličnih onima koje možemo pronaći u maslinovom ulju.
Svinjska mast
Mnoga istraživanja pokazala su da svinjska mast ima čak 33% manje zasićenih masti od putera, a dva puta više dobrih i tri puta više omega-3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.
Krompir
Ako smanjujete količinu soli koju unesete tokom dana, trebalo bi da povećate unos kalijuma, savetuju nutricionisti, što čini glavni sadržaj svežeg voća, povrća, žitarica, a pre svih njih i krompira.