Recept za karbonaru slavnog italijanskog kuvara i 4 cake uz koje uvek ispadne savšeno kremasta i slasna
Karbonara je klasik tradicionalne italijanske kuhinje koji obožava cela planeta. Shodno tome, “Unione Italiana Food i International Pasta Organisation” rešila je da joj posveti jedan dan, a to je 6. april.
Francuski jutjuber je šestog aprila 2017. godine objavio video sa “katastrofalnim” receptom za karbonaru koji je izazvao negodovanje širom sveta. Video je nakon toga uklonjen, a taj dan je izabran za dan u kome će se zaista slaviti prava karbonara.
Nedavno smo objavili najsmešniji recept za karbonaru, a sada smo u slavu svima omiljenog jela, rešili da 6. april proslavimo originalnim receptom za karbonaru slavnog italijanskog kuvara, koji je podelio i male cake kako da vam karbonara uvek uspe!
Postoji puno polemika oko autentičnog recepta za karbonaru, i zato smo da bismo rešili sve dileme pronašli izvorni recept koji će vas oboriti s nogu, a ne zahteva namirnice koje se kod nas teško nalaze (na primer, slanina guanciale koja ide u originalni recept).
Za fenomenalan ukus prave karbonare biće dovoljna pančeta, maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, biber i naravno špageti.
Kako napraviti najbolju karbonaru?
Karbonara spada u grupu jela s kratkom listom sastojaka – i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi greške. Ako ne želite za ručak da jedete kajganu sa špagetima, pomno pratite recept i držite koncentraciju.
Kako bismo pomogli, pripremili smo listu osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste karbonare.
Jaja moraju biti sobne temperature
Ako ne želite da sos bude grudvast, jaja obavezno izvadite iz frižidera i pustite da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak ka kremastoj karbonari.
Uložite snagu u mešanje
Žumanca su zvezde karbonare pa nemojte dopustiti da sve pokvari mala količina belanaca. Snažno ih izmešajte mikserom kako bi se sjedinili – i nemojte odustati dok smesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć.
Sklonite s vatre na vreme!
Ovo je korak u kom ljudi najčešće greše. Ne bi trebalo da mešati testeninu i sos na vatri jer ćete ih prekuvati; biće neprijatno lepljivi i grudvasti. Ne samo da treba da ugasite vatru, već tiganj treba fizički da sklonite s vrućeg šporeta.
Pripazite pri ulivanju jaja
Dakle, posudu sklonite s vatre i postepeno dodajte jaja. Nemojte praviti pauzu jer će se testenina i posuda ohladiti i neće biti dovoljno toplote za obradu jaja. Kako bi sve prošlo bez problema, i bez pokidanih špageta, poslužite se hvataljkom. Pažljivo mešajte i potrudite se da sos bude ravnomerno raspoređen.
Recept za karbonaru pravih Italijana
Evo kako špagete karbonara priprema “veteran” italijanske gastronomije Antonio Karlućo, a originalni recept za pravu italijansku karbonaru prenosimo u nastavku.
Sastojci:
– 220 g špageta
– 25 g pančete (italijanske slanine) naseckane na male kockice
– 2 kašike maslinovog ulja
– 2 jaja
– 50 g parmezana (ili odležanog pekorina), sveže narendanog
– sveže mleveni crni biber
Priprema:
Skuvajte testeninu u velikoj šerpi s kipućom slanom vodom prema uputstvima na pakovanju, al dente. U međuvremenu zagrejte ulje u tiganju i pržite pančetu nekoliko minuta, dok komadići ne postanu hrskavi. U velikoj činiji lagano umuti jaja s narendanim sirom i biberom. Kada je testenina gotova, ocedite je i dodajte u tiganj s pančetom i dobro promešajte. Sklonite je s vatre i ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte smesu jaja i sira. Sve dobro promešajte i odmah poslužite.
Detaljan postupak pogledaj u videu: