Pet trikova za jaja iz mikrotalasne: Jednostavno se spremaju i nikada nisu bila sočnija
Jaja obiluju proteinima, gvožđem, vitaminima i mineralima, a ne iziskuju puno vremena za pripremu. Upravo su zbog toga vrlo popularna namirnica, koju je moguće servirati na različite maštovite načine. Možda niste pokušavali, ali i mikrotalasna pećnica dolazi u obzir, piše gastro.24sata.hr.
S obzirom na to da više nisu jeftina kao nekad, treba biti štedljiv sa upotrebom jaja. Upravo iz tog razloga, predstavljamo vam različite načine za pripremu, sve provereni, tako da uspete iz prve. Najbolje od svega, uštedećete i na vremenu i na pranju posuđa!
Poširana jaja iz mikrotalasne
Poširanje može da bude “izazovno”, jer reč je o tehnici koja zahteva malo više veštine. Sa druge strane, za poširanje vam ne treba ulje, a traje manje od dva minuta.
Razbijte jaje i sadržaj sipajte direktno u šolju ili manju keramičku posudu u kojoj se nalazi voda. Nakon 60 sekundi, izvadite šoljicu iz mikrotalasne pećnice i proverite da li se belance stvrdnulo. Ako nije, ostavite ga u mikrotalasnoj još 30 sekundi. (Vreme pripreme zavisi od toga na koliko je vati mikrovalna podešena.) Nakon toga jaje izvadite iz vode, osušite i servirajte.
Kajgana iz mikrotalasne
Jedan od najpopularnijih načina pripreme jaja jeste kajgana. U činiji razbijte 2-3 jaja, dodajte malo mleka ili pavlake, posolite i pobiberite prema ukusu, te sve zajedno promešajte viljuškom. Stavite činiju u mikrotalasnu na 30 sekundi, izvadite, promešajte i vratite u mikrotalasnu pećnicu. Pecite u u intervalima po 30 sekundi i mešajte dok ne dobijete željenu teksturu.
Tvrdo kuvana jaja iz friteze na vrući vazduh
U mikrotalasnoj rerni teško je skuvati tvrdo kuvana jaja, ali u tome vam može pomoći friteza na vruć vazduh. Složite jaja u fritezu (u jednom nivou) i kuvajte 15 minuta na 250 stepeni. Izvadite jaja iz friteze, ohladite ih hladnom vodom i servirajte. Ako želite, tako skuvana jaja možete da odložite u frižider, u kojem će ostati sveža do 5 dana.
Jednostavno odvojite belance od žumanca
Odvojanje belanca od žumanca nije uvek najjednostavnije, naročito ako ste početnik. Ali, imamo trik i za tu situaciju: najlakše ćete ih odvojiti ako su jaja hladna, ili ako su tek izvađena iz frižidera.
Belance i žumance su gušći kad su hladni, tako da ih je jednostavnije odvojiti. Za još bolji rezultat, pre odvajanja ubacite jaja u zamrzivač na desetak minuta.
Zaledite sveža jaja
Sveža jaja uvijek možete da imate pri ruci, ako ih odložite u zamrzivač. Ne, ne radite to s jajima u ljusci, jer postoji rizik od pucanja ljuske pod uticajem veoma niske temperature. Umesto toga, razbijte jaje i sipajte ga u silikonsku posudicu, koju ćete zatvoriti poklopcem. Tako zamrznuto jaje kasnije lako možete da izvadite i ostavite preko noći u frižideru da se odmrzne.
BONUS VIDEO: