Recept za pravi vojnički pasulj: Ovako se ovo jelo spremalo u JNA
Vojnički pasulj bio je prava ribolovačka priča svih odraslih muškaraca koji su služili vojsku u bivšoj Jugoslaviji.
Da bismo proverili da li je zaista bio tako dobar, pronašli smo originalni recept iz brošure “Recepture za pripremu hrane u JNA”.
Potrebno je:
500 g pasulja
1 glavica luka
2-3 čena belog luka
šargarepa
100 g masti ili ulja
so, biber
kašika mlevene paprike
kašika suvog biljnog začina
list lovora
suva paprika, jedna
peršunov list
kašika brašna
Priprema: Opran pasulj potopiti u vodu i ostaviti ga potopljenog najmanje sat. Ocediti vodu, sipati novu i kuvati pasulj 15 minuta. Ponovo ocedite vodu, u pasulj dodajte pola seckanog luka, naliti vodu i pustiti da se kuva. Dodajte vodu po potrebi.
Ugrejati masnoću, dodati drugu polovinu luka, seckanju šrgarepu, sušenu papriku koja je pre toga odstojala dva sata u hladnoj vodi i lovor.
Kratko propržite i dodajte u pasulj koji se kuva.U preostalu masnoću dodati kašiku brašna, dodati beli luk, mlevenu papriku, izmešati, kratko propržiti, manje od minut i dodajte u pasulj.
Kada pasulj omekša, dodati začin, posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje pasulja da se zaprška ne zgrudva. Pasulj sa zaprškom kuvati još 20-30 minuta, posle čega isključiti toplotu, dodati samleveni biber, sitno seckani peršunov list, probati ukus i po potrebi dosoliti.
Ovo je osnovni recept. Po želji možete da dodate meso, slaninu, kobasice. Ako želite pasulj brže da skuvate, najbolje bi bilo da ga potopite u hladnu vodu 12 sati pre kuvanja. Brže će skuvati.
Prijatno!