• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Gnjecava torta: Recept za najbolju i najbržu čokoladnu tortu - spolja krckava, a unutra rajski kremasta
Foto: Shutterstock / Trendy Rowdy

Gnjecava torta: Recept za najbolju i najbržu čokoladnu tortu – spolja krckava, a unutra rajski kremasta

Ivana Milošević
14.09.2023. 2 min Recepti

Švedska čokoladna torta jede se topla – ili podgrejana – ako vam kojim slučajem ostane, pa njena gnjecava sredina savršeno prožima pečeniji deo korice.

Ova dekadentna čokoladna torta tradicionalni je desert u Švedskoj i tamo se naziva kladdkaka – gnjecava torta. Ime nam otkriva puno o njenoj teksturi – spolja ima pečeni biskvit, dok iznutra nije suva, nego gnjecava i gotovo tečna, što je upravo i ono što ovu tortu čini tako ukusnom, piše punkufer.hr.

Hrskavi čokoladni kolač prekriven šećerom u prahu, koji pusti onaj divan zvuk puckanja kada ga presečete nožem, u lepom je kontrastu s kremastom sredinom. U ukusu nema nikakvih viškova, samo čista čokolada. A najbolje što ovaj kolač koji može biti poslužen i u najsvečanijim prilikama i samo za ukućane uz, recimo, film.

Ne, zapravo još bolje je to što ćete u ovome kolaču uživati za otprilike pola sata. I o tome će odlučiti vaša rerna. Da pripremite i umutite sastojke trebaće vam oko pet minuta, a torta će se peći od 20 do 40 minuta. Ovaj kolač ne sme biti prepečen, u sredini mora biti gnjecav, a na vrhu hrskav.

U kalupu obima 16 do 20 cm peći će se oko pola sata, a ako je pečete u širem kalupu, torta će biti niža pa ćete morati da je izvaditi iz rerne puno ranije. Svakako je bolje da proverite više puta nego da iz rerne izvadite presušen kolač.

Gnjecava torta: Recept za najbolju i najbržu čokoladnu tortu - spolja krckava, a unutra rajski kremasta
Foto: Shutterstock / iuliia_n

Švedska čokoladna torta ne zahteva glazuru ili preliv, ali ne preskačite šećer u prahu. Ako baš morate da je poslužiti uz nešto, pokušajte s malinama i ručno mućenim šlagom.

Sastojci za švedsku čokoladnu tortu:

– 135 g maslaca + za namastiti kalup
– 55 g kakaa u prahu
– 350 g šećera
– 2 čajne kašičice vanilin-šećera
– 2 kašike šećera u prahu
– 130 g glatkog brašna + za posipanje kalupa
– 3 jaja
– prstohvat soli

Priprema švedske čokoladne torte:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup namastite maslacem i pospite brašnom. U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Sklonite s vatre i umešajte ostale sastojke. Ručno mešajte dok ne nestanu grudvice i ne dobijete jednoličnu smesu.

Sipajte smesu u podmazan kalup za torte i pecite 35 minuta. Proverite kako napreduje pečenje nakon 20 minuta. Gotova torta mora da ima formiran biskvit spolja ali mora biti gnjecava i gotovo tečno iznutra – moći ćete to da proverite tako što je podignite s obe ruke i u vazduhu nežno zaljuljate levo-desno.

Pustite da se torta malo ohladi u kalupu, a zatim je prebacite na tanjir za posluživanje. Bogato je pospite šećerom u prahu i poslužite toplu.

Oznake:

čokoladna tortagnjecava torta

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Miris jeseni uz pitu sa kruškama: Idealan recept za sezonu ovog ukusnog voća
Prethodni

Miris jeseni uz pitu sa kruškama: Idealan recept za sezonu ovog ukusnog voća

Ćulbastije: Imamo recept koji svi traže
Sledeći

Ćulbastije: Imamo recept koji svi traže

Sledeći
Ćulbastije: Imamo recept koji svi traže
15.09.2023.

Ćulbastije: Imamo recept koji svi traže

Prethodni
14.09.2023.

Miris jeseni uz pitu sa kruškama: Idealan recept za sezonu ovog ukusnog voća

Miris jeseni uz pitu sa kruškama: Idealan recept za sezonu ovog ukusnog voća

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖