Gnjecava torta: Recept za najbolju i najbržu čokoladnu tortu – spolja krckava, a unutra rajski kremasta
Švedska čokoladna torta jede se topla – ili podgrejana – ako vam kojim slučajem ostane, pa njena gnjecava sredina savršeno prožima pečeniji deo korice.
Ova dekadentna čokoladna torta tradicionalni je desert u Švedskoj i tamo se naziva kladdkaka – gnjecava torta. Ime nam otkriva puno o njenoj teksturi – spolja ima pečeni biskvit, dok iznutra nije suva, nego gnjecava i gotovo tečna, što je upravo i ono što ovu tortu čini tako ukusnom, piše punkufer.hr.
Hrskavi čokoladni kolač prekriven šećerom u prahu, koji pusti onaj divan zvuk puckanja kada ga presečete nožem, u lepom je kontrastu s kremastom sredinom. U ukusu nema nikakvih viškova, samo čista čokolada. A najbolje što ovaj kolač koji može biti poslužen i u najsvečanijim prilikama i samo za ukućane uz, recimo, film.
Ne, zapravo još bolje je to što ćete u ovome kolaču uživati za otprilike pola sata. I o tome će odlučiti vaša rerna. Da pripremite i umutite sastojke trebaće vam oko pet minuta, a torta će se peći od 20 do 40 minuta. Ovaj kolač ne sme biti prepečen, u sredini mora biti gnjecav, a na vrhu hrskav.
U kalupu obima 16 do 20 cm peći će se oko pola sata, a ako je pečete u širem kalupu, torta će biti niža pa ćete morati da je izvaditi iz rerne puno ranije. Svakako je bolje da proverite više puta nego da iz rerne izvadite presušen kolač.
Švedska čokoladna torta ne zahteva glazuru ili preliv, ali ne preskačite šećer u prahu. Ako baš morate da je poslužiti uz nešto, pokušajte s malinama i ručno mućenim šlagom.
Sastojci za švedsku čokoladnu tortu:
– 135 g maslaca + za namastiti kalup
– 55 g kakaa u prahu
– 350 g šećera
– 2 čajne kašičice vanilin-šećera
– 2 kašike šećera u prahu
– 130 g glatkog brašna + za posipanje kalupa
– 3 jaja
– prstohvat soli
Priprema švedske čokoladne torte:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup namastite maslacem i pospite brašnom. U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Sklonite s vatre i umešajte ostale sastojke. Ručno mešajte dok ne nestanu grudvice i ne dobijete jednoličnu smesu.
Sipajte smesu u podmazan kalup za torte i pecite 35 minuta. Proverite kako napreduje pečenje nakon 20 minuta. Gotova torta mora da ima formiran biskvit spolja ali mora biti gnjecava i gotovo tečno iznutra – moći ćete to da proverite tako što je podignite s obe ruke i u vazduhu nežno zaljuljate levo-desno.
Pustite da se torta malo ohladi u kalupu, a zatim je prebacite na tanjir za posluživanje. Bogato je pospite šećerom u prahu i poslužite toplu.
No Comment! Be the first one.