• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pogrebni krompir
Foto: Shutterstock / Brent Hofacker

“Pogrebni krompir”: Hrskavo, kremasto jelo sa jednim tajnim sastojkom koji menja sve

CityMagazine
26.11.2023. 2 min Recepti

Pogrebni krompir ili na engleskom funeral potatoes je popularno jelo u američkim saveznim državama Juti i Teksasu.

Reč je o kremastom jelu od krompira s hrskavim komadićima cornflakes-a koje se obično poslužuje za utehu ožalošćenima nakon sahrane, pa je otuda i dobilo ime, piše punkufer.hr.

U pogrebni krompir stavlja se i dosta sira – najčešće specijalnih vrsta iz SAD-a i Meksika, a koje možete da zamenite lakše dostupnim punomasnim i tvrdim alternativama.

Kremasta supa od piletine koja u SAD-u može da se kupi u bilo kom supermarketu takođe je sastavni deo ovog recepta. Umesto toga, dajemo vam brzinsku alternativu koja može da se napravi od punomasnog mleka, pilećeg bujona, brašna, maslaca i začina za svega par minuta.

Pogrebni krompir
Foto: Shutterstock / Liudmyla Chuhunova

Sastojci:

– 900 g narendanog krompira
– 300 g narendane gaude
– 250 g kisele pavlake
– 250 g punomasnog mleka
– 250 g pilećeg bujona
– 200 g maslaca
– 150 g cornflakes-a
– 30 g narendanog parmezana
– 2 kašike brašna
– 1 manji luk
– ½ kašičice sušene žalfije
– ½ kašičice čili paprike
– so i biber po želji

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pripremite pravougaoni pleh za pečenje i lagano ga namastite i stavite sa strane.

Narendajte krompir i ocedite višak vode iz njega. Dodajte luk naseckan na kriške, narendani parmezan i gaudu, kiselu pavlaku, oko 60 g rastopljenog maslaca, so i biber po želji, sušenu žalfiju i čili, a zatim i zamenu za kremastu supu od piletine.

Da biste napravili kremastu supu od piletine: rastopite oko 50 g maslaca u loncu i dodajte dve kašike brašna. Mešajte ova dva sastojka dok ne nestanu grudvice i smesa počne da se zgušnjava, postepeno dodajte mleko i pileći bujon i nastavite da mešate dok ne dobijete gustu supu. Posolite i pobiberite je po želji.

Kremastu supu pomešajte s krompirom i sirom i prebacite u pripremljenu vatrostalnu posudu.
Usitnite cornflakes i pomešajte s preostalim maslacem (90 g) koji ste prethodno rastopili. Posolite i pobiberite dobijenu smesu i pospite po vrhu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 do 45 minuta. Ohladite pre posluživanja.

Prijatno!

Oznake:

pogrebni krompir

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

kroasan
Prethodni

Kroasan, recept za originalno francusko pecivo: Svi koji su ga probali, oduševljeni su ukusom

gulaš
Sledeći

Gulaš, recept brz i lak

Sledeći
gulaš
26.11.2023.

Gulaš, recept brz i lak

Prethodni
25.11.2023.

Kroasan, recept za originalno francusko pecivo: Svi koji su ga probali, oduševljeni su ukusom

kroasan

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖