• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Grašak
Grašak, foto: Vaivirga / Shotshop GmbH / Profimedia

Grašak, recept za početnike

CityMagazine
03.04.2024. 2 min Recepti

Grašak je izuzetno hranljiva namirnica bogata raznim hranljivim sastojcima koji su korisni za zdravlje. Mogu da ga pripreme i početnici u kuhinji, možete da ga jedete i dva dana, dakle, veoma je isplativo jelo, koje je i zdravo.

Sastojci:

500g graška (može biti svež, smrznut ili konzerviran)
1 veza mladog luka (iseckanog)
2 šargarepe (iseckane na kolutove)
2 krompira (iseckana na kockice)
2 čena belog luka (sitno iseckana)
2 kašike maslaca ili ulja
So i biber po ukusu
500ml povrtnog ili pilećeg bujona
Sveži peršun (za garniranje, opciono)

Uputstvo:

U velikoj šerpi ili tiganju, zagrejte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri.

Dodajte iseckani mladi luk i dinstajte ga nekoliko minuta dok ne omekša.

Dodajte šargarepu i krompir, pa dinstajte još nekoliko minuta dok povrće ne postane blago zlatno smeđe.

Ubacite sitno iseckani beli luk i dinstajte ga još minut ili dva, dok ne zamiriše.

Dodajte grašak u šerpu i promešajte sa ostalim sastojcima.

Prelijte bujonom preko povrća. Ako nemate bujon, možete koristiti vodu, ali bujon će dodati dublji ukus jelu.

Začinite jelo solju i biberom po ukusu. Možete dodati i druge začine po želji, poput majčine dušice ili origana.

Smanjite temperaturu i poklopite šerpu. Ostavite da se kuva oko 15-20 minuta, ili dok sva povrća ne omekšaju.

Kada je jelo gotovo, sklonite sa vatre i poslužite toplo. Po želji, možete ga posuti seckanim svežim peršunom.

Ovo jelo od graška je ukusno, hranljivo i lako za pripremu. Možete ga poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu. Uživajte u ukusu!

Razlozi zbog kojih treba da jedete grašak

Bogat izvor proteina: Grašak je bogat biljnim proteinima, što ga čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane. Proteini su važni za izgradnju mišića, obnavljanje tkiva i održavanje zdravog imunološkog sistema.

Dobar izvor vlakana: Grašak je bogat dijetalnim vlaknima, što može pomoći u održavanju zdravog sistema za varenje. Vlakna takođe doprinose osećaju sitosti i regulišu nivo šećera u krvi.

Vitamini i minerali: Grašak je bogat raznim vitaminima i mineralima, uključujući vitamin K, vitamin C, vitamin A, folat, gvožđe, cink i magnezijum. Ti hranljivi sastojci igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, kože, vida, imunološkog sistema i drugih funkcija organizma.

Antioksidansi: Grašak sadrži antioksidanse poput flavonoida i karotenoida, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu. To može smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i neke vrste raka.

Nizak glikemijski indeks: Grašak ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli skok šećera u krvi nakon konzumacije. To ga čini dobrom opcijom za osobe koje paze na nivo šećera u krvi ili imaju dijabetes.

Ukratko, grašak je hranljiva namirnica koja pruža razne hranljive sastojke važne za održavanje zdravlja. Uključivanje graška u ishranu može doprineti opštem zdravlju i dobrobiti organizma.

Oznake:

grašak

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

hleb
Prethodni

Hleb, recept naših baka

Srpska “Kafana” je ponovo medju 100 najboljih restorana u Njujorku na listi Njujork Tajmsa
Sledeći

Srpska “Kafana” je ponovo medju 100 najboljih restorana u Njujorku na listi Njujork Tajmsa

Sledeći
Srpska “Kafana” je ponovo medju 100 najboljih restorana u Njujorku na listi Njujork Tajmsa
04.04.2024.

Srpska “Kafana” je ponovo medju 100 najboljih restorana u Njujorku na listi Njujork Tajmsa

Prethodni
03.04.2024.

Hleb, recept naših baka

hleb

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖