• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Grašak
Grašak, foto: Vaivirga / Shotshop GmbH / Profimedia

Grašak, recept za početnike

CityMagazine
03.04.2024. 2 min Recepti

Grašak je izuzetno hranljiva namirnica bogata raznim hranljivim sastojcima koji su korisni za zdravlje. Mogu da ga pripreme i početnici u kuhinji, možete da ga jedete i dva dana, dakle, veoma je isplativo jelo, koje je i zdravo.

Sastojci:

500g graška (može biti svež, smrznut ili konzerviran)
1 veza mladog luka (iseckanog)
2 šargarepe (iseckane na kolutove)
2 krompira (iseckana na kockice)
2 čena belog luka (sitno iseckana)
2 kašike maslaca ili ulja
So i biber po ukusu
500ml povrtnog ili pilećeg bujona
Sveži peršun (za garniranje, opciono)

Uputstvo:

U velikoj šerpi ili tiganju, zagrejte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri.

Dodajte iseckani mladi luk i dinstajte ga nekoliko minuta dok ne omekša.

Dodajte šargarepu i krompir, pa dinstajte još nekoliko minuta dok povrće ne postane blago zlatno smeđe.

Ubacite sitno iseckani beli luk i dinstajte ga još minut ili dva, dok ne zamiriše.

Dodajte grašak u šerpu i promešajte sa ostalim sastojcima.

Prelijte bujonom preko povrća. Ako nemate bujon, možete koristiti vodu, ali bujon će dodati dublji ukus jelu.

Začinite jelo solju i biberom po ukusu. Možete dodati i druge začine po želji, poput majčine dušice ili origana.

Smanjite temperaturu i poklopite šerpu. Ostavite da se kuva oko 15-20 minuta, ili dok sva povrća ne omekšaju.

Kada je jelo gotovo, sklonite sa vatre i poslužite toplo. Po želji, možete ga posuti seckanim svežim peršunom.

Ovo jelo od graška je ukusno, hranljivo i lako za pripremu. Možete ga poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu. Uživajte u ukusu!

Razlozi zbog kojih treba da jedete grašak

Bogat izvor proteina: Grašak je bogat biljnim proteinima, što ga čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane. Proteini su važni za izgradnju mišića, obnavljanje tkiva i održavanje zdravog imunološkog sistema.

Dobar izvor vlakana: Grašak je bogat dijetalnim vlaknima, što može pomoći u održavanju zdravog sistema za varenje. Vlakna takođe doprinose osećaju sitosti i regulišu nivo šećera u krvi.

Vitamini i minerali: Grašak je bogat raznim vitaminima i mineralima, uključujući vitamin K, vitamin C, vitamin A, folat, gvožđe, cink i magnezijum. Ti hranljivi sastojci igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, kože, vida, imunološkog sistema i drugih funkcija organizma.

Antioksidansi: Grašak sadrži antioksidanse poput flavonoida i karotenoida, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu. To može smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i neke vrste raka.

Nizak glikemijski indeks: Grašak ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli skok šećera u krvi nakon konzumacije. To ga čini dobrom opcijom za osobe koje paze na nivo šećera u krvi ili imaju dijabetes.

Ukratko, grašak je hranljiva namirnica koja pruža razne hranljive sastojke važne za održavanje zdravlja. Uključivanje graška u ishranu može doprineti opštem zdravlju i dobrobiti organizma.

Oznake:

grašak

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

hleb
Prethodni

Hleb, recept naših baka

Srpska “Kafana” je ponovo medju 100 najboljih restorana u Njujorku na listi Njujork Tajmsa
Sledeći

Srpska “Kafana” je ponovo medju 100 najboljih restorana u Njujorku na listi Njujork Tajmsa

Sledeći
Srpska “Kafana” je ponovo medju 100 najboljih restorana u Njujorku na listi Njujork Tajmsa
04.04.2024.

Srpska “Kafana” je ponovo medju 100 najboljih restorana u Njujorku na listi Njujork Tajmsa

Prethodni
03.04.2024.

Hleb, recept naših baka

hleb

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Goran Bregović
    Goran Bregović je bio “bitanga”, a ona je bila princeza: Ovoj lepotici je popularni bend posvetio svoj veliki hit
    CityMagazine
    bata živojinović
    Bata Živojinović kakvog niste videli pre: Pre 60 godina slavni glumac je zaigrao u priči koja je poslužila i kao inspiracija Holivudu
    CityMagazine
    elio
    Zoe Saldana na svetskoj premijeri letnjeg hita „Elio”
    CityMagazine
    ФOMO
    Фomo vas poziva na još jedan Matinée! Zvezda svetskih bina La La u Beogradu!
    CityMagazine
    feničanska šema
    Da li je ovo najpolitičkije izdanje kralja hipsterskog filma: Gledao sam film “Feničanska šema”
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖