Pesto sos, recept za najlepši letnji sos
Donosimo vam recept za klasičan pesto sos, poznat i kao Pesto alla Genovese:
Sastojci:
2 šolje svežih listova bosiljka 1/2 šolje sveže narendanog parmezana 1/2 šolje maslinovog ulja 1/3 šolje pinjola (možete koristiti i orahe kao zamenu) 3 čena belog luka So i biber po ukusu
Uputstvo za pripremu pesto sosa
Priprema bosiljka:
Operite listove bosiljka i osušite ih.
Sastavljanje sosa:
U suvom tiganju, na srednjoj vatri, kratko prepržite pinjole dok ne dobiju zlatnu boju (pazite da ne izgore). Ovaj korak je opcion, ali poboljšava ukus pinjola.
Miksanje:
U blender ili procesor hrane stavite bosiljak, prepržene pinjole, iseckan beli luk i narendani parmezan.
Blendajte dok se sastojci ne sjedine.
Dodavanje ulja:
Dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu. Nastavite da blendate dok smesa ne postane glatka i kremasta.
Po potrebi, zaustavite blender i sastružite smesu sa stranica kako bi se sve ravnomerno izmešalo.
Začinjavanje:
Dodajte so i biber po ukusu. Blendajte još nekoliko sekundi kako bi se začini sjedinili sa smesom.
Serviranje:
Pesto sos je sada spreman za upotrebu! Možete ga odmah koristiti kao preliv za testeninu, namaz za hleb, dodatak salatama, piletini, ribi ili povrću.
Skladištenje:
Frižider: Pesto možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 1 nedelje. Da biste sprečili da oksidira i potamni, pre nego što zatvorite posudu, preliti tankim slojem maslinovog ulja preko površine pesta. Zamrzavanje: Pesto možete zamrznuti do 6 meseci. Najbolje je da ga zamrznete u posudama za led, tako da možete odmrznuti samo onoliko koliko vam je potrebno.