• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
boranija
Boranija, foto: Shutterstock

Boranija, recept sa kojim ne možete da omanete

CityMagazine
31.05.2024. 3 min Recepti

Boranija može da se sprema na više načina, a mi vam danas donosimo tradicionalni recept.
Sastojci:

500g boranije (zelene ili žute, sveža ili smrznuta) 1 srednji crni luk, sitno iseckan 2 čena belog luka, sitno iseckana 2 srednja paradajza, oljuštena i iseckana (ili konzerva seckanog paradajza) 1 šargarepa, iseckana na kolutove 2 krompira, oljuštena i iseckana na kockice (po želji) 1 paprika, iseckana (po želji) 2 kašike ulja (maslinovo ili suncokretovo) 1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje) 1 kašika aleve paprike 1 litar povrtnog bujona ili vode So i biber po ukusu Svež peršun za dekoraciju (po želji)

Uputstvo:

Priprema boranije:
Ako koristite svežu boraniju, operite je, očistite krajeve i isecite na manje komade (oko 3-4 cm). Ako koristite smrznutu boraniju, nije potrebno dodatno pripremanje.

Priprema povrća:
Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk.
Oljuštite paradajz (ako koristite svež), isecite na kockice.
Iseckajte šargarepu i papriku na kolutove ili kockice.
Krompir oljuštite i isecite na manje kocke, ako ga koristite.

Prženje povrća:
U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj temperaturi.
Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast (oko 5 minuta).
Dodajte beli luk i pržite još 1 minut, pazeći da ne zagori.

Dodavanje paradajza i brašna:
Dodajte iseckani paradajz i kuvajte dok se ne raspadne i pusti sok (oko 5 minuta).
Ako želite da zgušnjavate jelo, dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedini sa paradajzom i lukom (oko 2 minuta).

Dodavanje povrća:
Dodajte boraniju, šargarepu, papriku i krompir (ako ga koristite).
Dodajte alevu papriku i sve dobro promešajte.

Kuvanje:
Sipajte bujon ili vodu da prekrije povrće.
Dodajte so i biber po ukusu.
Dovedite do ključanja, a zatim smanjite temperaturu i poklopite.
Kuvajte na laganoj vatri dok boranija i ostalo povrće ne omekšaju (oko 30-40 minuta).

Završavanje:
Proverite začine i prilagodite ako je potrebno.
Po želji, pospite svežim seckanim peršunom pre serviranja.

Serviranje:
Poslužite boraniju toplo, uz krišku hleba ili kao prilog uz glavno jelo.

Boranija i zdravlje


Boranija (zeleni ili žuti mahune) je povrće koje nudi brojne zdravstvene koristi zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu. Evo nekoliko razloga zašto je boranija dobra za vas:

  1. Nizak kalorični sadržaj Boranija je niskokalorično povrće, što je čini idealnim izborom za one koji žele da kontrolišu telesnu težinu.
  2. Visok sadržaj vlakana Vlakna u boraniji pomažu u održavanju zdrave probave, smanjuju rizik od konstipacije i podržavaju zdravlje creva.
  3. Bogata vitaminima i mineralima Vitamin C: Pomaže u jačanju imunog sistema, zdravlju kože i apsorpciji gvožđa.
    Vitamin K: Neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
    Vitamin A: Koristan za vid, imuni sistem i zdravlje kože.
    Folat: Važan za trudnice jer podržava zdrav razvoj fetusa.
    Mangan: Pomaže u metabolizmu, zdravlju kostiju i zaštiti od oksidativnog stresa.
  4. Antioksidansi Boranija sadrži antioksidanse, kao što su flavonoidi i karotenoidi, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
  5. Zdravlje srca Vlakna, kalijum, folat i antioksidansi u boraniji mogu doprineti smanjenju rizika od srčanih bolesti smanjujući nivo holesterola i krvni pritisak.
  6. Kontrola šećera u krvi Nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi, što je korisno za osobe sa dijabetesom ili one koji žele da spreče njegov razvoj.
  7. Podrška za zdravlje kostiju Vitamin K i kalcijum u boraniji doprinose održavanju jakih i zdravih kostiju.
  8. Detoksikacija tela Visok sadržaj vode i vlakana u boraniji pomaže u detoksikaciji organizma, podržavajući rad jetre i bubrega.
  9. Antiinflamatorna svojstva Sastojci u boraniji, poput omega-3 masnih kiselina i antioksidanasa, imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti upale u telu.

Redovno konzumiranje boranije može doprineti ukupnom zdravlju i blagostanju, čineći je odličnim dodatkom vašoj ishrani.

Oznake:

boranija

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

prženje luka
Prethodni

Trik za prženje luka koji bi svaki kuvar amater trebalo da zna

pesto
Sledeći

Pesto sos, recept za najlepši letnji sos

Sledeći
pesto
31.05.2024.

Pesto sos, recept za najlepši letnji sos

Prethodni
31.05.2024.

Trik za prženje luka koji bi svaki kuvar amater trebalo da zna

prženje luka

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević
    supermen fantastična 4
    „Supermen” i „Fantastična 4″: Superherojski spektakli od kojih zavise sudbine univerzuma
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖