• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
palačinke
Palačinke, foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Palačinke: Recept i saveti kako da vam se ne lepe

CityMagazine
26.06.2024. 2 min Recepti

Evo jednostavnog recepta za tanke, klasične palačinke:
Sastojci:

2 šolje (250g) brašna 3 jaja 2 šolje (500ml) mleka 1 šolja (250ml) vode (gazirane ili obične) Prstohvat soli 2 kašike šećera (opciono, za slatke palačinke) 2 kašike ulja ili otopljenog putera Ulje ili puter za prženje

Priprema:

Priprema smese:
U velikoj posudi, pomešajte brašno, so i šećer (ako ga koristite).
Dodajte jaja i polovinu mleka. Mutite smesu dok ne postane glatka.
Postepeno dodajte preostalo mleko, vodu i ulje ili otopljeni puter, neprestano mešajući dok ne dobijete glatku i tečnu smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte još malo vode.

Odmor smese:
Ostavite smesu da odmara 15-30 minuta. Ovo će pomoći da se brašno bolje hidrira i da palačinke budu mekane i elastične.

Prženje palačinki:
Zagrejte tiganj za palačinke na srednje jakoj vatri i premažite ga tankim slojem ulja ili otopljenog putera.
Sipajte malu količinu smese u tiganj (oko 1/4 šolje za svaku palačinku) i brzo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila i prekrila dno tiganja.
Pržite palačinku dok ivice ne postanu zlatne i dok se površina ne osuši, zatim je pažljivo okrenite i pržite još oko 30 sekundi sa druge strane.
Palačinku izvadite na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu, premazujući tiganj uljem ili puterom po potrebi.

Serviranje:
Palačinke možete servirati na mnogo različitih načina: sa šećerom i limunom, džemom, nutelom, voćem, šlagom, ili čak kao slanu varijantu sa sirom, šunkom, spanaćem itd.

Palačinke meke kao oblak i dan nakon što ste ih spremili: Samo jedan trik u pripremi testa je ključan


Palačinke, saveti za pripremu


Dobar tiganj: Koristite tiganj koji je poznat po tome da se hrana ne lepi za njega, kao što su teflonski ili tiganj sa keramičkim premazom. Takođe, dobro je koristiti tiganj specifično namenjen za palačinke.

Pravilno zagrevanje: Uverite se da je tiganj dovoljno zagrejan pre nego što sipate smesu za palačinke. Tiganj bi trebao biti na srednje jakoj vatri. Ako tiganj nije dovoljno vruć, palačinke će se lepiti.

Malo ulja ili putera: Pre svake palačinke, premažite tiganj tankim slojem ulja ili otopljenog putera. Ovo možete uraditi pomoću četkice za kuvanje ili komada papirnog ubrusa natopljenog u ulje.

Prava konzistencija smese: Smesa za palačinke ne bi trebala biti previše gusta ili previše retka. Prava konzistencija je ključna za lako pečenje i prevrtanje palačinki.

Odmor smese: Ostavite smesu da odmori 15-30 minuta pre pečenja. To omogućava da se svi sastojci lepo povežu i brašno hidrira, što može pomoći da se palačinke ne lepe.

Ne dirajte odmah: Kada sipate smesu u tiganj, pustite palačinku da se peče bez diranja dok se ivice ne počnu odvajati od tiganja i dok površina ne izgubi sjaj. Ovo znači da je donja strana palačinke spremna za okretanje.


Dodatni savet:


Ako imate problema sa lepljenjem, možete dodati kašiku ulja direktno u smesu za palačinke. Ovo može pomoći da se smesa bolje rasporedi po tiganju i smanji mogućnost lepljenja.

Ako pratite ove savete, trebali biste dobiti savršeno tanke i nelepljive palačinke. Uživajte!

Oznake:

palačinke

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Džigerica
Prethodni

Pileća džigerica, recept za jelo koje je gotovo za 10 minuta

Donosimo vam recept za pravu letnju tortu koju je nemoguće odbiti čak iako ste na dijeti
Sledeći

Donosimo vam recept za pravu letnju tortu koju je nemoguće odbiti čak iako ste na dijeti

Sledeći
Donosimo vam recept za pravu letnju tortu koju je nemoguće odbiti čak iako ste na dijeti
26.06.2024.

Donosimo vam recept za pravu letnju tortu koju je nemoguće odbiti čak iako ste na dijeti

Prethodni
26.06.2024.

Pileća džigerica, recept za jelo koje je gotovo za 10 minuta

Džigerica

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖