Pasulj, tradicionalni recept za omiljeno čorbasto jelo
Pasulj je omiljeno jelo na Balkanu. Iako se uvek vezuje za iskusne domaćice, zapravo se pravi lako. Samo vam je potrebno vreme. Postoji samo par koraka, a šporet će sve ostalo učiniti sam.
Pasulj, recept
Sastojci:
500 g belog pasulja 2 glavice crnog luka 2 šargarepe 3-4 čena belog luka 1 suva paprika 2 lista lovora 1 kašičica crvene mlevene paprike So po ukusu Biber po ukusu 1 kašičica suvog začina (vegeta ili sličnog) 2 kašike ulja 1 kašika brašna 1 kašika aleve paprike
Priprema:
Priprema pasulja:
Pasulj operite i potopite u hladnu vodu preko noći.
Sutradan, vodu u kojoj se pasulj natapao bacite i stavite pasulj u novu vodu da se kuva.
Kada voda proključa, kuvajte pasulj 10-15 minuta, zatim vodu bacite, a pasulj isperite hladnom vodom.
Kuvanje pasulja:
U lonac sa pasuljem dodajte iseckane šargarepe, jednu glavicu crnog luka (isečenu na polovine), suvu papriku i lovorov list.
Nalijte vodu da prekrije pasulj i povrće, pa kuvajte na srednjoj temperaturi dok pasulj ne omekša (oko 1-2 sata). Po potrebi, dodajte još vode tokom kuvanja.
Kada je pasulj skoro skuvan, dodajte so, biber i suvi začin.
Priprema zaprške:
Na ulju propržite drugu glavicu crnog luka, sitno seckanu, dok ne postane staklast.
Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još malo.
Dodajte brašno i crvenu mlevenu papriku, kratko propržite, pa dolijte malo vode iz pasulja i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Zapržavanje:
Kada je pasulj potpuno skuvan, izvadite lovorov list i suvu papriku.
Dodajte zapršku u lonac sa pasuljem i dobro promešajte.
Kuvajte još 10-15 minuta, dok se svi ukusi ne sjedine.
Serviranje:
Pasulj poslužite topao, uz svežu ili kiselu salatu i svež hleb.