Pesto pasta, recept za sve omiljene letnje arome u jednom jelu
Pesto pasta je jelo koje na brz, ali vrlo elegantan i prefinjen način objedinjuje sve naše omiljene letnje ukuse u jednom. Nežna testenina u sosu od svežeg bosiljka, pinjola (ili drugih orašastih plodova), belog luka, parmezana i maslinovog ulja…. Mmmmm, je l’ već osećate kako miriše?
Iz tog razloga, odmah prelazimo na pesto pasta recept:
Pesto pasta
Sastojci:
- 200 g testenine (špagete, pene, fusili ili po izboru)
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, sitno seckan
- 1/4 šolje pinjola (ili nekih drugih orašastih plodova, blago tostirana)
- 2 šolje svežeg bosiljka
- 1/2 šolje rendanog parmezana
- 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- Čeri paradajz ili drugo povrće (po želji)
Priprema:
- Skuvajte testeninu prema uputstvu sa pakovanja dok ne postane „al dente”. Ocedite, ali sačuvajte šolju vode od kuvanja.
- U maloj šerpi zagrejte 1/4 šolje maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno seckani beli luk i dinstajte 1 minut, pazeći da ne zagori.
- Dodajte pinjole i nastavite da pržite još nekoliko minuta dok ne postanu zlatnosmeđi. Povremeno promešajte kako se ne bi prepržili.
- U blender stavite bosiljak, rendani parmezan i tostirane pinjole sa belim lukom. Mešajte dok ne dobijete grubu pastu.
- Dok blender radi, postupno sipajte 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja dok ne dobijete glatku smesu, pa sve začinite solju i biberom.
- Vratite oceđenu testeninu u šerpu. Dodajte pesto i dobro promešajte. Ako je pesto previše gust, dodajte malo sačuvane vode od kuvanja testenine kako biste razredili sos.
- Poslužite testeninu odmah, po želji posutu dodatnom količinom parmezana i svežim bosiljkom.
- Po ukusu, možete dodati i čeri paradajz ili drugo povrće za dodatnu boju i aromu i uživanje u preukusnoj pesto pasti može da počne!