Danas je svetski dan gurmanluka koji Srbi ili obožavaju ili preziru: Sirotinjsko jelo za koje treba imati “jak” želudac
Škembići, tripice ili fileki, kako god da ih zovete, gurmanski su specijalitet koji se pravi od goveđeg, jagnjećeg ili svinjskog želuca. Verovali ili ne, ali škembići imaju i svoj dan i zanimljivu priču koja se iza njega krije.
Od goveđih, jagnjećih i svinjskih iznutrica prave se specijaliteti ne samo na prostoru Balkana, već i širom planete. Kod nas se zovu škembići, a u Hrvatskoj ih nazivaju tripicama ili filekima, dok je u Severnoj Makedoniji izuzetno popularna škembe čorba. Svetski dan škembića obeležava se 24. oktobra što je utvrđeno na jedan krajnje neuobičajen način, navodi Bašta Balkana.
Naime, Britanski upravitelj mornarice Semjuel Pepis u svom dnevniku koji je vodio punih deset godina napisao je nekoliko redaka o škembićima, odnosno o njegovom iskustvu sa ovim jelom koje je sam napravio.
Taj Pepisov dnevnik je, zanimljivo, ovih dana više nego aktuelan, jer je vođen 60-ih godina 17. veka, za vreme izbijanja epidemijskog talasa bubonske kuge u Velikoj Britaniji.
Osim detaljnih opisa njegovog straha da izađe na ulice Londona u kome ga je užasavao prizor zatarabljenih kuća na čijim je ogradama ispisivano “Bože, sačuvaj nas sve”, u jednom fragmentu svog dnevnika Pepis se osvrnuo i na škembiće, a dan i datum upisa su petak, 24. oktobar 1662. godine.
Tako je 24. oktobar postao Međunarodni dan škembića, specijaliteta od životinjskih iznutrica, navodi Bašta Balkana.
U Jugoslaviji su škembići kao i druge iznutrice bili “sirotinjska hrana”, veoma jeftina koja se kupovala u mesarama i bakalnicama, a neretko se dešavalo da elitniji lanci mesara u svojoj ponudi nisu ni imali ove delikatese. Međutim, poslednjih decenija u svetskim okvirima menja se taj trend, pa i kod nas se iznutrice više cene.
Kaljos, čakna, patsas…
Životinjski želudac, ma kako da se nazivao, praktično se javlja u skoro svim svetskim kuhinjama. Neka od najpoznatijih planetarnih jela ovog tipa su:
– Anduj (Francuska) – dimljena kobasica od svinjske iznutrice
– Babat (Indonezija) – začinjeni goveđi škembići
– Bao du (Kina) – bareno goveđe ili jagnjeće škembe
– Kaljos (Španija) – jelo od škembića kuvano sa čorizom i paprikom
– Čakna (Indija) – začinjeno varivo od kozjih tripica
– Držkova (Slovačka) – supa od škembića
– Goto (Filipini) – kaša sa tripicama
– Matumbo (Kenija) – varivo od škembića
– Pača (Irak) – tripice i creva punjeni pirinčem, mesom i belim lukom
– Patsas (Grčka) – varivo od tripica začinjeno vinskim sirćetom i belim lukom, služi se obično uz avgolemono
– Serobe (Bocvana) – delikates od škembeta, pomešan sa goveđim mesom
– Osben (Tunis) – kravlje ili ovčije tripice punjene mesom i povrćem, kuvane sa kuskusom