• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
testo
testo, foto: Manuel Sulzer / ImageSource / Profimedia

Testo koje su svi pravili osamdesetih opet je hit: Pravi se lako, a od njega možete da napravite sve

CityMagazine
21.03.2025. 2 min Recepti

Ako ste ljubitelj domaćih peciva, sigurno ste već čuli za ludo testo – univerzalno testo koje je bilo pravi hit još osamdesetih godina i koje je i danas omiljeno u mnogim domaćinstvima. Njegova najveća prednost je svestranost – od njega možete praviti kiflice, pogačice, pizze, krofne, pa čak i slatke rolnice. Sve to uz minimalan trud i sa samo jednim testom!

Zašto se zove “ludo”?

Ime ovog testa je pomalo neobično, ali potpuno opravdano. Postoji nekoliko teorija o tome kako je nastalo – neki tvrde da je zbog toga što neverovatno brzo raste, dok drugi kažu da je “ludo” jer se od njega može napraviti bukvalno sve! Bilo kako bilo, jedno je sigurno – ovo testo je praktično, izdašno i lako za pripremu.

Najveća prednost je što može da stoji u frižideru nekoliko dana, pa možete praviti peciva kada god poželite, bez potrebe za ponovnim mešenjem testa.

Recept za ludo testo

Sastojci:

1 kg brašna

200 ml jogurta

400 ml mleka

30 g šećera

30 ml ulja

1 kašika soli

2 kesice suvog kvasca

1 prašak za pecivo

2 jaja

Priprema:

Koh, recept za sočan slatkiš

Aktivirajte kvasac – U mlako mleko dodajte šećer i malo brašna, zatim umešajte kvasac. Ostavite da odstoji 10–15 minuta dok se ne zapeni.

Zamesite testo – U veću posudu sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac i sve ostale sastojke. Mesite dok ne dobijete glatko testo.

Ostavite da naraste – Prebacite testo u nauljenu posudu, pokrijte ga folijom i ostavite da odmori 30 minuta do sat vremena.

Premesite i oblikujte – Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte po želji – kiflice, pogačice, rolnice, krofne…

Pecite ili pržite – U zavisnosti od toga šta pravite, peciva pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C do 200°C, dok ne porumene, ili ih pržite u ulju ako pravite krofne ili uštipke.

Ovako se zapravo pravi „svež sok”: Ako ste mislili da pijete nešto prirodno, prevarili ste se

Šta sve možete napraviti od ludog testa?

Ludo testo je savršeno jer se može koristiti za slana i slatka peciva. Evo nekoliko ideja:

Slana peciva: kiflice sa sirom, šunkom ili ajvarom, pogačice, domaći hleb, slani štapići…

Slatka peciva: buhtle sa džemom, rolnice sa cimetom, krofne, slatke kiflice sa čokoladom…

Pizza: tanke i hrskave pizze, calzone ili mini pizze za brze obroke.

Ako volite domaća peciva, ludo testo će vam sigurno postati omiljeni recept. Brzo se sprema, lako se oblikuje i nudi neograničene mogućnosti! Isprobajte ga i uživajte u domaćim pekarskim čarolijama

Oznake:

testo

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

jela havajska pica
Prethodni

3 jela čiji nazivi nisu istiniti

Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo
Sledeći

Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo

Sledeći
Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo
22.03.2025.

Najbolje ocenjen recept u 2024. godini: Jelo koje svi misle da znaju da naprave uz par trikova postaje remek delo

Prethodni
17.03.2025.

3 jela čiji nazivi nisu istiniti

jela havajska pica

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖