Kupus kifle, recept i jedan trik uz koji će biti lisnate, mekane, savršene
Kupus kifle se prave lako, jer ne gubite vreme na uvijanje kiflica.
I neka vas ime ne zbunjuje u njima nema kupusa. Ime su dobile zato što naa kraju izgledju kao presečene glavice kupusa, odnosno imaju više slojeva.
Testo je veoma jednostavno, a krajnji produkt je mirisno testo kome je teško odoleti.
Kupus kiflice, recept
Sastojci za testo:
500 g mekog brašna (tip 400)150 ml toplog mleka150 ml tople vode1 kašika suvog kvasca1 kašičica šećera1 kašičica soli100 ml ulja (suncokretovo)
Sastojci za fil:
125 g margarina (sobne temperature)1 čašica punomasne kisele pavlake (180 ml)2 jaja1,5 kašika brašna1 ravna kašičica soli
Dodatno:
1 jaje za premazivanjeSusam za posipanje
Priprema testa:
Pomešaj suvi kvasac, šećer i 1 kašiku brašna, dodaj toplo mleko, promešaj i ostavi da nadođe 15 minuta.Umešaj ostatak brašna, toplu vodu, ulje i so. Mesiti dok testo ne postane glatko i elastično.Pokrij krpom i ostavi na toplom da naraste (oko 30–40 minuta, duže ako je hladnije u prostoriji).
Priprema fila:
Margarin dobro umutiti mikserom.Dodaj pavlaku, jaja, brašno i so. Mešaj dok ne dobiješ ujednačenu, glatku smesu. Ako ima grudvica – nije problem, istopiće se prilikom pečenja.
Formiranje kiflica:
Testo razvući na oko 0,5 cm debljine u pravougaoni oblik.Rasporedi ceo fil po testu.Urolaj kao savijaču, što čvršće možeš.Seći tanjirićem na parčad (oko 4–5 cm širine), a zatim lagano oblikuj u blagi trougao ili polumesec.Ređaj na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrij i ostavi još 20–30 minuta da narastu.
Pečenje:
Premaži ih umućenim jajetom i pospi susamom.Rerna mora biti unapred zagrejana na 250°C.Peci 10–15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Saveti za listanje kao kod kupusa:
Ključ je u filu od margarina i pavlake – on stvara slojeve.Ne preskakati vreme za drugo narastanje!Visoka temperatura i kratak period pečenja daju meko, ali lisnato pecivo.

Trenutno nema komentara! Budite prvi