Kupus kifle, recept i jedan trik uz koji će biti lisnate, mekane, savršene
Kupus kifle se prave lako, jer ne gubite vreme na uvijanje kiflica.
I neka vas ime ne zbunjuje u njima nema kupusa. Ime su dobile zato što naa kraju izgledju kao presečene glavice kupusa, odnosno imaju više slojeva.
Testo je veoma jednostavno, a krajnji produkt je mirisno testo kome je teško odoleti.
Kupus kiflice, recept
Sastojci za testo:
500 g mekog brašna (tip 400) 150 ml toplog mleka 150 ml tople vode 1 kašika suvog kvasca 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 100 ml ulja (suncokretovo)
Sastojci za fil:
125 g margarina (sobne temperature) 1 čašica punomasne kisele pavlake (180 ml) 2 jaja 1,5 kašika brašna 1 ravna kašičica soli
Dodatno:
1 jaje za premazivanje Susam za posipanje
Priprema testa:
Pomešaj suvi kvasac, šećer i 1 kašiku brašna, dodaj toplo mleko, promešaj i ostavi da nadođe 15 minuta. Umešaj ostatak brašna, toplu vodu, ulje i so. Mesiti dok testo ne postane glatko i elastično. Pokrij krpom i ostavi na toplom da naraste (oko 30–40 minuta, duže ako je hladnije u prostoriji).
Priprema fila:
Margarin dobro umutiti mikserom. Dodaj pavlaku, jaja, brašno i so. Mešaj dok ne dobiješ ujednačenu, glatku smesu. Ako ima grudvica – nije problem, istopiće se prilikom pečenja.
Formiranje kiflica:
Testo razvući na oko 0,5 cm debljine u pravougaoni oblik. Rasporedi ceo fil po testu. Urolaj kao savijaču, što čvršće možeš. Seći tanjirićem na parčad (oko 4–5 cm širine), a zatim lagano oblikuj u blagi trougao ili polumesec. Ređaj na pleh obložen papirom za pečenje. Pokrij i ostavi još 20–30 minuta da narastu.
Pečenje:
Premaži ih umućenim jajetom i pospi susamom. Rerna mora biti unapred zagrejana na 250°C. Peci 10–15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Saveti za listanje kao kod kupusa:
Ključ je u filu od margarina i pavlake – on stvara slojeve. Ne preskakati vreme za drugo narastanje! Visoka temperatura i kratak period pečenja daju meko, ali lisnato pecivo.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice