Srpsko jelo od sira na prvom mestu liste najboljih po izboru sajta Taste Atlas: Moćno pastirsko jelo neobičnog imena
Gastronomski sajt Taste Atlas Svrljiški belmuž svrstao na prvo mesto u kategoriji jela od sira.
Jela sa sirom zauzimaju posebno mesto u srcima gurmana, a portal Taste Atlas napravio je listu od deset najboljih jela sa sirom na svetu. Ono što je posebno privuklo pažnju je to da se jelo iz Srbije našlo na prvom mestu ove prestižne liste.
U pitanju je Svrljiški belmuž.

Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, od Negotina, preko Svrljiga, do Pirota. Pravi se od mladog ovčjeg i kravljeg sira i projinog brašna. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Prema nekim tumačenjima, belmuž je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno okretanje smese u kazanu potrebna jaka muška ruka.
Belmuž je u prošlosti bio svakodnevna hrana balkanskih pastira.
Dok je naš belmuž na prvom mestu, drugo je zauzeo gruzijski hačapuri, a treće banica sa sirom iz Bugarske.
Celokupnu listu najboljih jela sa sirom pogledajte u nastavku:
- Belmuž (Srbija)
- Hačapuri (Gruzija) – pecivo punjeno sirom i jajetom, najčešće u obliku čamca.
- Banica sa sirom (Bugarska) – lisnato testo punjeno belim sirom i jajima.
- Saganaki (Grčka) – prženi sir, zlatno-hrskav spolja, topao i mekan iznutra.
- Provoleta (Argentina) – grilovani sir sa začinima, služi se uz roštilj.
- Fondi – francuski fondi sa vinom i aromom trešnjevače.
- Guruli hačapuri – gruzijska božićna pita sa sirom i jajima.
- Kesadilja – tortilja punjena sirom, ponekad i drugim nadevima, pa zapečena.
- Raklet – jedno od švajcarskih nacionalnih jela, koja se prave od otopljenog sira.
- Cacio e pepe – jednostavna pasta poreklom iz Rima, pravi se od pekorino sira i bibera.
Nema komentara! Budite prvi.