Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

6 načina da napravite kreativnu salatu koja će vas zasititi

AUTOR: CityMagazine 28 Aug, 2021
6 načina da napravite kreativnu salatu koja će vas zasititi

Obrok salate često nisu najukusnije, ali lako mogu biti. Problem je u tome što je većina njih u stvari beživotna, bez dovoljno kalorija i dobre kombinacije proteina, masti i ugljenih hidrata kako bi nas držale sitim tri ili više sati.

Piše: Džesika Džouns

Za što lakše rešenje, evo kojih je to 6 načina da napravite kreativnu salatu koja će vas zasititi:

1. Kada niste sigurni, dodajte hleb

Od ugljenih hidrata u salati, ako ih i ima, najčešći je skrob na biljnoj bazi, poput kukuruza ili cvekle. To je, naravno, u redu, ali često nije dovoljno – da bi salata bila bogatija, može se ubaciti skrob na bazi celog zrna i, naravno, hleb. To produžava sitost, a ključ je u različitim kombinacijama sa drugačijim vrstama hleba kako bi se videlo šta kome odgovara.

2. Prihvatite dresing na bazi masti

Istraživanja pokazuju da se vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E i K) bolje apsorbuju kada se konzumiraju sa mastima, i to minimum 6g uz salatu. Bez obzira na to da li je reč o dresingu za salatu ili ukusnim dodacima kao što su avokado, ulje ili sir, napravite mesta za masti u salati.

3. Ne zaboravite na proteine

Ako se u salatu dodaje meso, živina ili riba, proteinske potrebe od 15-30g po obroku se lakše zadovoljavaju. Ukoliko je salata vegeterijanska ili veganska, potrebno je bar pola šolje pasulja da bude približno dovoljno proteina za obrok. Uz kreativna rešenja poput semenki, sira ili povrća poput špargle ili brokolija uz pasulj, verovatno ćete imati dovoljno proteina za ceo obrok.

4. Budite sigurni da ste i zadovoljni obrokom

Postoje dva načina da se vidi da li je salata bila dovoljna. Prvi je test prolaznosti sitosti. Ako ste gladni za manje od dva do četiri sata, verovatno nije bilo dovoljno hrane (naravno, ovo je u redu ako neko voli da jede više puta dnevno, da gricka ili pojede nešto slatko). Drugi test je da li tražite još hrane nakon obroka. Ako je obrok je bio dovoljan, mozak o tome ne razmišlja.

5. Igrajte se sa ukusima

Dodavanje ukiseljenih, slanih, pa i slatkih namirnica salati je dobra ideja, jer doprinosi ukusu. Dodatak može biti, na primer, u formi kiselih krastavaca, kiselog kupusa ili ukiseljenog luka. Još jedan način na koji se može povećati zapremina salate jeste dodavanje humusa u zelenilu.

6. Dodajte dresing efikasno

Poslednji savet za odličnu salatu jeste da preliv i sastojke bacite u činiju za mešanje pomoću kuhinjskih hvataljki. To pravi veliku razliku u jelu, jer obezbeđuje to da svi sastojci budu jednako preliveni dresingom, zbog čega će salata biti deset puta ukusnija.

Izvor: Self
Autor naslovne slike: Westend61/GettyImages

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…