• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Kako je nastala čuvena straćatela?

CityMagazine
30.08.2021. 2 Mins Read Gourmet

Pred vama je jedna ljubavna priča, koja je nastala na italijanskom tlu, i pripada polju gastronomije. U nju su upleteni kuvari, gurmani, entuzijasti i posmatrači, a u srcu je komadić čokolade. Kao što to često biva, poslastičar iz provincije Luka, koji se doselio u Bergamo tokom ʽ40-ih godina prošlog veka, poigravao se sastojcima koje je imao na raspolaganju, što se ispostavilo kao pun pogodak. Nastanak straćatele ne možemo pripisati lošoj proceni, zaboravnosti ili žurbi, već kreativnosti. Ovaj sladoled ima takvu teksturu da miluje nepca sve dok se ne naiđe na hrskavu čokoladu. Saznajte u nastavku šta straćatelu čini toliko posebnom…

Enriko Panatoni i njegova žena Orijana, davne 1961. godine držali su kafić La Marianna u spomenutom Bergamu. Bili su prepoznatljivi po mlečnom sladoledu, ali je gospodin Panatoni odlučio da ode korak dalje u pripremi ovog deserta. Dosetio se da otopljenu crnu čokoladu izmrvi u kremastoj osnovi, koristeći mašinu za sladoled, koja se polako okreće. Posetioci su se naravno zaljubili na prvi zalogaj, jer je teško odoleti iznenađenju u vidu najkvalitetnije čokolade. Taj utisak nepromenjen je do danas, i to sve zahvaljujući intuiciji jednog čoveka.

Ukoliko ste mislili da je ovde kraj naše današnje avanture, prevarili ste se. Naime, straćatelu ne vezujemo samo za sladoled dobijen opisanom procedurom, već i toplu supu sa umućenim jajima, koja se i danas ponekad služi u Rimu. Za ovaj kulinarski izum zaslužan je Pelegrino Artuzi, dok je Panatoni svoju kreaciju realizovao u carstvu slatkiša. Ipak, ispostavilo se da je sladoled straćatela vakkao bolji izbor od pomenute supe, pa imajte to na umu kada sledeći put posetite Italiju…

Povezani članci

Azijska kuhinja: Chi Le Ma

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Izvor: Marie Claire Italia

Tags:

italijanska kuhinjanastanaksladoledstraćatela

Povezani članci

Dutch Baby: Slasna palačinka iz rerne koja se brzo pravi i još brže pojede

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

6 načina da napravite kreativnu salatu koja će vas zasititi

Next

Fish Fest 2021 od 2. do 5. septembra kod Kule Nebojša

Next
01.09.2021.

Fish Fest 2021 od 2. do 5. septembra kod Kule Nebojša

Previews
28.08.2021.

6 načina da napravite kreativnu salatu koja će vas zasititi

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖