Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ako danas poručite ove goveđe krokete, dobićete ih za 30 godina

AUTOR: CityMagazine 14 Nov, 2022
Ako danas poručite ove goveđe krokete, dobićete ih za 30 godina

Kada tražimo neku brzu hranu, naglasak je na tome da bude brza, tako da nismo baš sigurni ko bi imao strpljenja da čeka 30 godina, kao u slučaju goveđih kroketa iz jedne mesare u Japanu.

Ako naručite kutiju smrznutih Kobe goveđih kroketa iz Asahije, porodične mesare u gradu Takasago u prefekturi Hjogo u zapadnom Japanu, biće potrebno još 30 godina pre nego što dobijete porudžbinu, piše CNN.

Osnovana 1926. godine, Asahija je decenijama prodavala mesne proizvode iz prefekture Hjogo – uključujući govedinu Kobe – pre nego što je dodala goveđe krokete u godinama nakon Drugog svetskog rata, prenosi N1.

Ali tek početkom 2000-ih ove knedle pržene od krompira i govedine postale su internet senzacija, što je rezultiralo neverovatno dugim čekanjem sa kojim se kupci sada suočavaju.

„Počeli smo da prodajemo naše proizvode onlajn  1999. godine. U to vreme smo ponudil Extreme Croquettes kao probu“, objašnjava Šigeru Nita, treća generacija vlasnika Asahija.

Nakon što je nekoliko godina eksperimentisao sa e-trgovinom, shvatio je da kupci oklevaju da plate pozamašnu sumu za vrhunsku govedinu onlajn. Stoga je odlučio da krokete prodaje jeftinije.

„Napravili smo pristupačne i ukusne krokete koji demonstriraju koncept naše radnje kao strategiju da kupci uživaju u kroketima, uz nadu da će kupiti našu Kobe govedinu nakon što je prvi put probaju“, objašnjava on.

Photo by Kyle Mackie on Unsplash

Da bi ograničio finansijski gubitak na početku, Asahija je svake nedelje proizvodila samo 200 kroketa.

„Prodajemo govedinu koju uzgajamo od ljudi koje poznajemo. U našoj radnji se prodaje samo meso koje je proizvedeno u prefekturi Hjogo, bilo da je Kobe govedina, Kobe svinjetina ili piletina Tađima. Takav je bio princip radnje i pre nego što sam postao vlasnik“, kaže Nita.

Nita kaže da je ohrabrio ranč da koristi kravlje đubrivo za uzgoj krompira. Stabljikama krompira će se zatim hraniti krave, stvarajući ciklus. Njegov jedinstveni koncept privukao je pažnju lokalnog stanovništva i medija. Kada je početkom 2000-ih izašao izveštaj o Asahijinim kroketima, njihova popularnost je naglo porasla.

„Prestali smo da ih prodajemo 2016. jer je vreme čekanja postalo duže od 14 godina. Razmišljali smo da prekinemo porudžbine, ali smo dobili mnogo poziva sa zahtevom da nastavimo da ih nudimo“, kaže Nita.

Asahija je nastavila da prima narudžbine za ove krokete 2017. godine, ali je podigla cenu.

„Ali od kada je počeo izvoz Kobe govedine, cene junećeg mesa su se udvostručile, pa se nije promenila činjenica da proizvodnja kroketa pravi deficit“, kaže Nita.

Proizvodnja je takođe povećana – sa 200 kroketa nedeljno na 200 kroketa dnevno.

„Govore nam da bi trebalo da zaposlimo više ljudi i brže pravimo krokete, ali mislim da nema vlasnika radnje koji zapošljava radnike i proizvodi više da bi napravio veći deficit… Žao mi je što moraju da čekaju. Želim da pravim krokete brzo i pošaljem ih što pre, ali ako to uradim, radnja će bankrotirati“, tvrdi on.

Na sreću, Nita kaže da otprilike polovina ljudi koji probaju krokete na kraju naruče Kobe govedinu, tako da to zvuči kao dobra marketinška strategija. Svaka kutija Extreme Croquettes, koja uključuje pet komada, prodaje se za 18,40 dolara.

Prodavnica šalje redovne njuzletere kupcima na listi čekanja i obaveštava ih o najnovijoj proceni isporuke. Nedelju dana pre datuma isporuke, prodavnica će još jednom potvrditi isporuku. Kupci koji ovih dana dobijaju krokete naručili su ih pre oko 10 godina, navodi CNN.

Izvor: N1

Naslovna fotografija: Shutterstock/Bernd Juergens

Najčitanije

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Francuskinje petkom više ne nose farmerke i žele da i vi činite isto: Razlog je više nego ubedljiv

Ukoliko na Instagramu pratite dosta Francuskinja, koje sa razlogom važe za ikone stila, verujemo da ste u poslednje vreme primetili…

Najnovije - Gastro

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…

Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju…

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Kupovna poslastica iz naslova specifična je kako izgledom, tako i kombinacijom sastojaka. Dok jedemo slasnu čokoladu osećamo hrskave lešnike, ali…