• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Biftek bez mesa? I to je moguće

CityMagazine
15.03.2022. 2 Mins Read Gourmet

Kada naručujete biftek u restoranu, morate dodati i epitet – prepečen, srednje pečen ili krvav. Međutim, šta ukoliko jelo nije napravljeno od najmekšeg svinjskog mesa, već je u pitanju biljna alternativa koja je jednako sočna i ukusna, ali ne krvari? Slovenačka kompanija Juicy Marbles uspela je da napravi pomak u vege-hrani, pa je veganima i vegetarijancima, pored kobasica i burgera, na raspolaganju i – file minjon.

Proizvođačima vegetarijanske i veganske hrane lakše je da uz pomoć biljaka imitiraju mleveno mesto, ali su visokokvalitetni mesni odresci dugo ostajali van domašaja njihove tehnologije, prenosi Klima101.

Specifična struktura koju bifteku daju slojevi mišićnih vlakana, svetlucava glazura masti na parčetu mesa koja se prelama na svetlu, mekoća, aroma… Postoji mnogo karakterističnih osobina jednog dobrog mesnog odreska koje soja i cvekla, kao najčešće osnove vege-alternativa, pretežno nisu mogle uspešno da oponašaju. Dok Vladimir Mićković nije sa svojim kolegama pokrenuo Juicy Marbles.

Povezani članci

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Soja i cvekla i dalje ostaju među bazičnim sastojcima veštačkog mesa, a filei se pripremaju u specijalnoj mašini veličine sobe – Meat-O-Matic 9000. Kao zamena za mast koristi se suncokretovo ulje. Ono se meša sa proteinima i zgušnjivačima, dodaju se gvožđe i vitamin B12, a smesa se potom boji cveklom i prolazi kroz patentirani proces, na bazi 3D tehnologije, koji koristi pritisak i toplotu za dobijanje finalnog proizvoda.

Kompanija nije otkrila mnogo informacija o samoj proizvodnji zbog konkurentnosti tržišta vege-hrane. Da je ukus veštačkog mesa nadrealno dobar potvrđuje i opis proizvoda koji je potekao od jednog gurmana – „Salvador Dali među mesom“.

Biljni file minjon, made in Slovenia, već je dostupan u Evropskoj uniji po ceni od 30 evra za četiri parčeta od po 113 grama. A Mićković kaže i da se s porastom proizvodnje očekuje dodatno pojeftinjenje. Asortiman bifteka na njihovom sajtu biće proširen u budućnosti, pa će vegetarijanci i vegani moći da uživaju i u drugim mesnim proizvodima.

Izvor: Klima101

Naslovna fotografija: Nanxi wei on Unsplash

Tags:

biftekveganiveganska hranavegetarijancivegetarijanska hrana

Povezani članci

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Sočan kolač od pomorandže bez brašna

Next

Ovako je najbolje skladištiti hranu u frižideru

Next
16.03.2022.

Ovako je najbolje skladištiti hranu u frižideru

Previews
11.03.2022.

Sočan kolač od pomorandže bez brašna

Najnovije

Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine
Ova fotografija je potresla Srbiju: Kad čujete kako danas živi mala Zorica, opet će vam poći suza – ali od radosti
Ivana Milošević
Jedan od najvećih muzičara sa ovih prostora je svirao 80-ih sa Halidom Bešlićem: „Nije znao ni ko je Zdravko Čolić, a ne ko sam ja“
CityMagazine
Stellarcompanion i Ali Güney nastupaju kao domaća podrška bendu HVOB
CityMagazine
Novi roman Filipa Grujića u izdanju Booke
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖