• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Biftek bez mesa? I to je moguće

Biftek bez mesa? I to je moguće

CityMagazine
15.03.2022. 2 min Gourmet

Kada naručujete biftek u restoranu, morate dodati i epitet – prepečen, srednje pečen ili krvav. Međutim, šta ukoliko jelo nije napravljeno od najmekšeg svinjskog mesa, već je u pitanju biljna alternativa koja je jednako sočna i ukusna, ali ne krvari? Slovenačka kompanija Juicy Marbles uspela je da napravi pomak u vege-hrani, pa je veganima i vegetarijancima, pored kobasica i burgera, na raspolaganju i – file minjon.

Proizvođačima vegetarijanske i veganske hrane lakše je da uz pomoć biljaka imitiraju mleveno mesto, ali su visokokvalitetni mesni odresci dugo ostajali van domašaja njihove tehnologije, prenosi Klima101.

Specifična struktura koju bifteku daju slojevi mišićnih vlakana, svetlucava glazura masti na parčetu mesa koja se prelama na svetlu, mekoća, aroma… Postoji mnogo karakterističnih osobina jednog dobrog mesnog odreska koje soja i cvekla, kao najčešće osnove vege-alternativa, pretežno nisu mogle uspešno da oponašaju. Dok Vladimir Mićković nije sa svojim kolegama pokrenuo Juicy Marbles.

Soja i cvekla i dalje ostaju među bazičnim sastojcima veštačkog mesa, a filei se pripremaju u specijalnoj mašini veličine sobe – Meat-O-Matic 9000. Kao zamena za mast koristi se suncokretovo ulje. Ono se meša sa proteinima i zgušnjivačima, dodaju se gvožđe i vitamin B12, a smesa se potom boji cveklom i prolazi kroz patentirani proces, na bazi 3D tehnologije, koji koristi pritisak i toplotu za dobijanje finalnog proizvoda.

Kompanija nije otkrila mnogo informacija o samoj proizvodnji zbog konkurentnosti tržišta vege-hrane. Da je ukus veštačkog mesa nadrealno dobar potvrđuje i opis proizvoda koji je potekao od jednog gurmana – „Salvador Dali među mesom”.

Biljni file minjon, made in Slovenia, već je dostupan u Evropskoj uniji po ceni od 30 evra za četiri parčeta od po 113 grama. A Mićković kaže i da se s porastom proizvodnje očekuje dodatno pojeftinjenje. Asortiman bifteka na njihovom sajtu biće proširen u budućnosti, pa će vegetarijanci i vegani moći da uživaju i u drugim mesnim proizvodima.

Izvor: Klima101

Naslovna fotografija: Nanxi wei on Unsplash

Oznake:

biftekveganiveganska hranavegetarijancivegetarijanska hrana

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sočan kolač od pomorandže bez brašna
Prethodni

Sočan kolač od pomorandže bez brašna

Ovako je najbolje skladištiti hranu u frižideru
Sledeći

Ovako je najbolje skladištiti hranu u frižideru

Sledeći
Ovako je najbolje skladištiti hranu u frižideru
16.03.2022.

Ovako je najbolje skladištiti hranu u frižideru

Prethodni
11.03.2022.

Sočan kolač od pomorandže bez brašna

Sočan kolač od pomorandže bez brašna

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖