Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ovako je najbolje skladištiti hranu u frižideru

AUTOR: CityMagazine 16 Mar, 2022
Ovako je najbolje skladištiti hranu u frižideru

Gde vam u frižideru stoje jaja i mleko? Kako čuvate povrće od truljenja? Na ova i mnoga druga pitanja koja se tiču adekvatnog skladištenja hrane, odgovorićemo vam u nastavku teksta…

Gde je najbolje skladištiti mlečne proizvode?

Ako vam obično i kiselo mleko, jogurt i pavlaka stoje na policama vrata frižidera, pravite veliku grešku. Mlečni proizvodi su izrazito kvarljivi, naročito kada se njihova ambalaža jednom otvori, zbog čega im ne prija da stoje na mestu koje zbog otvaranja i zatvaranja frižidera može imati relativno nestabilnu temperaturu. Pravo mesto za ove namirnice su police unutar samog frižidera, a ne njegova vrata.

Da li jaja treba da stoje na policama vrata frižidera?

Foto: Athena

Sve što smo rekli za mlečne proizvode, važi i za jaja. I ona će se sporije kvariti ako su smeštena duboko u frižideru, gde je temperatura najkonstantnija. Iako je ova preporuka već godinama opštepoznata, proizvođači frižidera i dalje svoje plastične posude za jaja stavljaju na police vrata ovog rashladnog uređaja.

A šta raditi sa mesom?

Svim vrstama mesa, uključujući i ribu, potrebna je niska temperatura. U idealnom svetu, mi bismo meso držali isljučivo u zamrzivaču i uvek bismo ga pravili za jedan dan, ali ko ima vremena da kuva toliko često?

Ipak i kada odložimo obroke od mesa u frižider da prenoće ili ostanu tu još jedan dan duže, postoji dobar i loš način da to učinimo. Preporuka stručnjaka je da meso stoji u najhladnijem delu frižidera tj. na njegovom dnu, a da na datoj polici ne stoje druge vrste namirnica, kako ne bi došlo do njihove kontaminacije.

Kako čuvati salatu i ostalo povrće?

Foto: Ello

Kod povrća je izuzetno važno da ono bude pokriveno, bilo u odgovarajućim posudama ili kesama. Dokazano je da se nepokriveno povrće brže suši, tako da ako vam je stalo da što duže zadržite svežinu i ukus ove vrste namirnice, ne zaboravite da svoje povrće, ali i voće, stavite u adekvatnu ambalažu unutar frižidera.

Luk u frižideru: DA ili NE?

Čuvanje luka u frižideru ne utiče bitno na njegovu svežini i ukus. S druge strane, ako vas nervira kada vas svrbe i peku oči dok seckate luk, a na kraju vam krenu i suze, bolje bi bilo da on pronađe svoje mesto u vašem frižideru, a najbolje u njegovoj fioci na dnu, kako ostale namirnice ne bi pokupile njegov miris.

Izvor: Aktivni.si
Izvor naslovne slike: difisher

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…