• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

City letnja preporuka #55: Prva ruska kuhinja u Novom Sadu

CityMagazine
08.08.2021. 2 Mins Read Gourmet

Ruskoj književnosti odavno se divimo, dičimo se i prijateljskim vezama po duši i veri sa ovim slavnim narodom, ali o ruskoj kuhinji zapravo većina nas i ne zna mnogo. To bi se moglo promeniti zahvaljujući „Prvoj ruskoj kuhinji”, prodavnici koju su otvorili u Novom Sadu bračni par Elena i Aleksej Bogatirev. Oni su se pre dve godine doselili iz dalekog hladnog sibirskog mesta Belovo koje se nalazi u blizini Novosibirska.

Bračni par Bogatirev sprema tradicionalna jela. U ponudi lokala su smrznuti i kuvani peljmeni, varenika, ruski svinjski i juneći kotleti, boršč čorbe koje sami prave po originalnim receptima, a u lokalu se mogu kupiti i ruski kvas, ruski čaj, kao i ruski slatkiši. Sve to posebno privlači nostalgične Ruse koji ovde žive, ali i lokalno stanovništvo – one koji su imali priliku da ova jela probaju u Rusiji, ali i one koji žele da probaju nešto novo. Svi oni vraćaju se po još, kaže Elena.

„Mi iz Sibira najbolje znamo kako se spremaju peljmeni, u ponudi imamo klasične sa junetinom i svinjetinom, kao i one punjene ćuretinom i piletinom, a imamo i peljmeni u bojama koje se posebno sviđaju deci”, pojašnjava Elena. Peljmeni izgledaju kao ravioli, ali je ukus potpuno drugačiji. Na jeziku naroda Komi ta reč znači „uho od hleba”, na šta i asociraju, a zamrzavanje im daje svojevrstan pečat u ukusu. Vareniki su vrsta peljmena koja se puni sirom, kupusom i voćem, a boršč je slatkasto kiselkasta čorba specifične boje koju dobija od cvekle.

Povezani članci

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Tags:

gotova jelanovi sadruska hranaruska kuhinja

Povezani članci

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Retro kuhinja: Patišpanj

Next

City letnja preporuka #75: Jungle Box concept store – duh Brazila u Beogradu

Next
10.08.2021.

City letnja preporuka #75: Jungle Box concept store – duh Brazila u Beogradu

Previews
07.08.2021.

Retro kuhinja: Patišpanj

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖