Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

City letnja preporuka #55: Prva ruska kuhinja u Novom Sadu

AUTOR: CityMagazine 08 Aug, 2021
City letnja preporuka #55: Prva ruska kuhinja u Novom Sadu

Ruskoj književnosti odavno se divimo, dičimo se i prijateljskim vezama po duši i veri sa ovim slavnim narodom, ali o ruskoj kuhinji zapravo većina nas i ne zna mnogo. To bi se moglo promeniti zahvaljujući „Prvoj ruskoj kuhinji”, prodavnici koju su otvorili u Novom Sadu bračni par Elena i Aleksej Bogatirev. Oni su se pre dve godine doselili iz dalekog hladnog sibirskog mesta Belovo koje se nalazi u blizini Novosibirska.

Bračni par Bogatirev sprema tradicionalna jela. U ponudi lokala su smrznuti i kuvani peljmeni, varenika, ruski svinjski i juneći kotleti, boršč čorbe koje sami prave po originalnim receptima, a u lokalu se mogu kupiti i ruski kvas, ruski čaj, kao i ruski slatkiši. Sve to posebno privlači nostalgične Ruse koji ovde žive, ali i lokalno stanovništvo – one koji su imali priliku da ova jela probaju u Rusiji, ali i one koji žele da probaju nešto novo. Svi oni vraćaju se po još, kaže Elena.

„Mi iz Sibira najbolje znamo kako se spremaju peljmeni, u ponudi imamo klasične sa junetinom i svinjetinom, kao i one punjene ćuretinom i piletinom, a imamo i peljmeni u bojama koje se posebno sviđaju deci”, pojašnjava Elena. Peljmeni izgledaju kao ravioli, ali je ukus potpuno drugačiji. Na jeziku naroda Komi ta reč znači „uho od hleba”, na šta i asociraju, a zamrzavanje im daje svojevrstan pečat u ukusu. Vareniki su vrsta peljmena koja se puni sirom, kupusom i voćem, a boršč je slatkasto kiselkasta čorba specifične boje koju dobija od cvekle.

Cara Dušana 68
063 83 76 526