Dača Ikodinović je uz flašu vina u kafani platio 1.200 dinara nešto što se zove – vinski servis: Evo šta to tačno znači
U ediciji priča “niste naručili, a uredno vam je naplaćeno”, nakon kuvera imamo i vinski servis. Košta znatno više, a malo ljudi je čulo za njega.
Među malobrojne koji već iskusno znaju da se u poznatim vinskim kafanama posebno naplaćuje vinski servis, ne spada bivši vaterpolista Danilo Dača Ikodinović. Iako se već godinama bavi ugostiteljstvom i čest je gost ovakvih lokala. Sada je na Tviteru podelio svoje neprijatno iskustvo, kada mu je u jednom lokalu vinski servis naplaćen čak 1.200 dinara.
“Juče, nas troje, konobar nam je doneo da probamo vino, jer ga nismo nikad pili, prihvatili ga. Flaša 2.900 dinara, normalna cena za ok vino. Na računu VINSKI SERVIS 1.200 dinara! Bavio sam se kafanom 10 godina, 30 godina idem u iste, ali za vinski servis ne čuh nikad”, napisao je Dača na Tviteru.
Odmah su se u komentarima javili ljudi koji su mu otkrili da je to česta praksa u vinskim kafanama, a dali su i različita objašnjenja.
“Vinski servis je kad gost donese svoju flašu vina i daje odgovornost konobaru da je pravilno dekantira i servira… inače je vinski servis uračunat u cenu flaše u restoranu. Samo ako je u cenovniku naglašeno da vinski servis nije uračunat u cenu onda ima smisla”, “Čudno da nisi čuo, to je vrlo česta praksa u vinskim kafanama, vino košta koliko košta otprilike i u prodavnici, možeš da ga kupiš i nosiš kući, a ako ga otvaraš u restoranu, to košta fiksno po flaši bez obzira koje vino piješ. Ima i raznih naziva za to, vinski servis deluje ok”, pisali su mu u komentarima, a mi smo se potrudili da saznamo šta na ovu temu kažu stručna lica, odnosno enolozi.
Šta je servis vina?
Prilikom degustacije vina, posebno tokom konzumiranja, važan segment je adekvatan servis vina. To podrazumeva služenje vina pogodne temperature tokom konzumiranja, uz odgovarajuće vinske čaše. U servis vina spada i dekantiranje, odnosno presipanje vina u specijalnu posudu, a izvodi se ukoliko je potrebno, objasnila je enolog Ljubica Radan, za sajt somelijer.com.
Šta je dekantiranje?
Dekantiranje se obično primenjuje kod odležalih vina kod kojih se stvorio talog usled prirodnog procesa. Ono se može primeniti i kod mlađih crvenih vina radi većeg kontakta vina s kiseonikom (aeracija), kako bi vino „prodisala” i tako iskazalo svoje arome, odnosno kako se u žargonu kaže da bi se „otvorilo”, objasnila je Ljubica.
Da li ste vi nekad čuli ili još gore, platili vinski servis?
Naslovna fotografija: Shutterstock