Imamo tri super recepta sa krompirom, a jedan je sladak
Krompir na 1.000 načina je mnogima omiljeno jelo. Mi vam danas donosimo tri recepta, koja verovatno niste probali, a pravi su gastro užitak.
Musaka od krompira i spanaća
POTREBNO JE: 1 kg krompira, 1,5 kg spanaća, 1 glavica luka, 1/2 glavice belog luka, 30 g maslaca, 30 g brašna, 400 ml mleka, so, biber, malo muškatnog oraščića, 2 kuvana jaja.
PRIPREMA: Krompir skuvajte i izgnječite u pire. Spanać skuvajte u slanoj vodi i sitno iseckajte. Na maslacu ispržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte brašno, pa kad požuti zalijte mlekom. Dodajte spanać, muškatni oraščić, posolite, pobiberite i ostavite da prokuva. Vatrostalnu činiju namastite maslacem i dno pokrijte sa većim delom krompir pirea. Zatim stavite spanać i odozgo ostatak pirea. Pecite u rerni 15 minuta na umerenoj vatri. Pre posluživanja pospite još naseckanim tvrdo kuvanim jajima.
Pečeni punjeni krompir
POTREBNO JE:
4 velika krompira,
5 jaja,
1 kašika vode,
1-2 kašike putera,
3 kašike ulja,
morska so,
beli luk u prahu,
mlevena crvena paprika,
biber,
6-8 preprženih režnjeva slanine,
2 šolje narendanog čedar sira,
6 struka mladog luka,
2 šolje pavlake.
PRIPREMA: Dobro operite krompir i nemojte ga ljuštiti. Izpecite ga u mikrotalasnoj oko deset minuta, okrenite i pecite još 5-8 minuta, pa proverite čačkalicom da li je pečeno. Ostavite da se ohladi. Otopite puter u tiganju na umerenoj vatri. Ulupajte jaja, dodajte vodu i još malo mutite. Sipajte jaja u tiganj, okrenite i kada su gotova stavite na stranu. Kada se krompir ohladio isecite ga na pola po dužini, pa ga izdubite, poređajte na podmazan pleh tako da spoljašnja strana bude na gore. Pomešajte ulje, beli luk u prahu, papriku, so i biber, pa premažite svaku koru krompira. Pecite osam minuta na 240 stepeni. Okrenite krompir, napunite ga kajganom i pospite sirom, pa vratite u rernu na kratko da se sir otopi. Izvadite iz rerne, dodajte pavlaku, slaninu i seckani mladi luk.
Trobojni krompir kolač
POTREBNO JE:
1 kg krompira,
250 g margarina,
250 g šećera u prahu,
2 vanilin šećera,
10 piškota,
250 g mlevenih lešnika,
150 g čokolade za kuvanje,
1-2 kašike ruma,
1 kesica šlaga.
PRIPREMA: Krumpir skuvajte, pa izgnječite i napravite pire. Ostavite da se ohladi, ali ne do kraja. U međuvremenu umutite penasto margarin sa šećerom. Piškote sameljite, čokoladu izrendajte. U krompir umešajte umućeni margarin sa šećerom i dodajte mlevene piškote i rum. Masu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte mlevene lešnike, a u drugi rendanu čokoladu. U kalup za torte rastanjite prvo čokoladni deo, zatim deo sa lešnicima i odozgo šlag. Pospite rendanom čokoladom.
Foto: Shutterstock
No Comment! Be the first one.