• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Istorijat sladoleda: Gde i kako je nastala najomiljenija poslastica današnjice
Foto: Shutterstock

Istorijat sladoleda: Gde i kako je nastala najomiljenija poslastica današnjice

Ivona Dubičanin
24.05.2023. 3 min Gourmet

Sladoled je jedna od najstarijih poslastica na svetu, a u vrelim danima svakako je jedna od naših omiljenih.

U dalekoj prošlosti postojale su različite poslastice slične današnjem sladoledu. Tako su u Persijskom carstvu jeli sok od grožđa pomešan sa snegom specijalno čuvanim i dopremljenim iz hladnih krajeva. Kasnije su led mešali sa šafranom i voćem, a veruje se da su Arapi bili prvi narod koji je sladoled pravio sa mlekom.

Sirija, Irak i Egipat u desetom veku već su uveliko uživali u ledenoj poslastici, koristeći zaslađeno mleko, pavlaku ili jogurt i dodajući kandirano voće i orašaste plodove. Veruje se da je sladoled došao do Evrope baš zahvaljujući Arapima koji su radeći na Siciliji preneli svoje majstorske veštine meštanima.

Istorijat sladoleda: Gde i kako je nastala najomiljenija poslastica današnjice
Foto: Shutterstock

Istorija sladoleda seže u 3.000 godina pre nove ere, kada su Kinezi znali recept koji je preteča današnjeg sladoleda. Hrana, koja se pripremala od mleka, rashlađene vode i drugih sastojaka, oduševila je svetskog putnika Marka Pola, koji je po povratku sa Dalekog istoka 1292. godine prvi pisao o sladoledu kao ledenom desertu koji se služio u Dvor Kublaj-kana u današnjem Pekingu.

Na italijanskom dvoru su kasnije spremali sladoled po Polovim receptima, a postupak i recepti su bili strogo čuvani. Sladoled postaje poslastica za bogate.

Tačnije podatke nalazimo u pisanim izvorima iz starog Rima, gde je car Neron leti imao na raspolaganju sneg i led, uskladištene u posebnim jamama koje su mu robovi donosili sa planina u velikim kontejnerima. Sneg i led su se mešali sa raznim voćem i medom, kako bi se pripremali razni „sladoledni napici“.

Istorijat sladoleda: Gde i kako je nastala najomiljenija poslastica današnjice
Foto: Shutterstock

Italijani su voleli sladoled i stalno su pronalazili nove načine da zamrznu sladoled i poboljšaju njegov ukus.

Sladoled se pravio i na dvoru Katarine Mediči, koja ga je ponela sa sobom kada se udala za francuskog kralja Henrija II i odala tajnu svom mužu, a on svojim kuvarima. Kasnije se iz francuskog recepta za sladoled proširio u Englesku.

Sladoled prelazi Atlantik u 18. veku. Britanski kolonisti su sa sobom u Ameriku doneli recepte za pravljenje sladoleda. Ubrzo sladoled počinje da se pavi i po domaćinstvima.

Recepti za sladoled šire se sve više, te tako počinje da se preiprema i na javnim balovima.

Godine 1774. izvesni Filip Lenci iz Londona isporučio je slatkiše, uključujući i sladoled u Ameriku. Iste godine sladoled se mogao kupiti i na ulici u Njujorku.

Istorijat sladoleda: Gde i kako je nastala najomiljenija poslastica današnjice
Foto: Shutterstock

Najznačajnijom u istoriji sladoleda smatra se godina 1851. kada je Džejkob Fusel osnovao kompaniju za industrijsku proizvodnju sladoleda u Baltimoru i omogućio proizvodnju sladoleda u većim količinama. Tokom 19. veka sladoled se proizvodio i u zanatskim radionicama u Evropi.

Danas, sladoled možemo kupiti na svakom ćošku, ali i pripremiti kod kuće – i još uvek je svima omiljena poslastica.

Oznake:

sladoled

Podeli

Zaprati Autor

Ivona Dubičanin

Ostali članci

Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela Schweppes Mixology
Prethodni

Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela Schweppes Mixology

Jednostavan recept za sočan kolač sa višnjama za sve koji nemaju mnogo vremena
Sledeći

Jednostavan recept za sočan kolač sa višnjama za sve koji nemaju mnogo vremena

Sledeći
Jednostavan recept za sočan kolač sa višnjama za sve koji nemaju mnogo vremena
27.05.2023.

Jednostavan recept za sočan kolač sa višnjama za sve koji nemaju mnogo vremena

Prethodni
23.05.2023.

Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela Schweppes Mixology

Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela Schweppes Mixology

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    100.000 gledalaca filma „Hajduk u Beogradu” za manje od 20 dana prikazivanja u bioskopima
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖