Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kratka istorija i zanimljivosti o žvaki

AUTOR: Isidora Spasić 19 Mar, 2022
Kratka istorija i zanimljivosti o žvaki

„Jel imaš žvaku?” pitanje je koje se često postavlja. Istina je da ovu specifičnu poslasticu, osveživač daha, i razbibrigu za zube uzimamo zdravo za gotovo. Zato saznajte štošta o svima omiljenoj skromnoj žvaki.

Foto: www.newscientist.com

Severna Evropa

Postoje dokazi koji ukazuju na to da su se pre 9.000 godina u nekim delovima severne Evrope žvakali komadi brezove kore. Motiv za to je verovatno bio medicinski, kao na primer smanjenje osećaja bola u zubima.

Foto: www.chippewavalleyfamily.org

Maje i Asteci

Maje su žvakale smolu koja se naziva čikal, a koja dolazi sa drveta zvanog sapodila. Smatra se da su to činili kako bi utolili žeđ i smanjili osećaj gladi. Asteci su čak imali pravila kada je žvakanje čikale bilo u pitanju, tako da su je u javnosti mogli konzumirati samo neudate žene i deca. Čikal je dakle prirodna guma koja se skuplja sa drveta, a kada joj se dodaju šećer i začini, nastaje žvaka.

Foto: www.tropicair.com

XX vek

Pošto su žvake od čikale postale dostupne, pojavio se Vilijam Vrigli koji ih je učinio interesantnim širim narodnim masama. Do toga je došlo tako što ih je Vrigli poklanjao prilikom prodaje nekih drugih artikala. Godine 1893. otvorio je dve fabrike – Juicy Fruit i Wrigley’s Spearmint, i ozbiljno nastavio da radi na promociji žvakaćih guma.

Foto: www.todayifoundout.com

Sve se promenilo 1928. godine

Te godine je Valter Dimer, inače računovođa u fabrici za proizvodnju žvaka, osmislio inovativni recept. Zahvaljujući njemu, žvaka nije bila toliko lepljiva kao druge, a uz to je mogla da se rasteže i naduvava, te tako pravi balone.

Foto: www.thoughtco.com

Od čega se danas prave žvake

Odgovor je uglavnom – od sintetičke gume koja je slična plastici. U nju se zatim dodaju omekšivači, zaslađivači, i veštački ukusi. Konkretan spisak sastojaka zavisi od samog proizvođača.

Foto: www.themanufacturer.com

Postoje različiti tipovi žvake

Pored žvake za osveženje daha i naduvavanje balona, tu su još i medicinske i nikotinske. Obe služe tome da se neophodne supstance brže rasprostrane organizmom nego što bi to učinio lek koji se guta.

Foto: www.jeffersondentalclinics.com

Kakvi sve oblici žvake postoje

Glavni oblici žvake podsećaju na mini jastučiće. Zatim su tu loptaste žvake, kao i one u trakama i štapićima. Postoje žvake koje se istisnu iz tube, kao što je naša stara dobra Žvazbuka.

Foto: www.rtvparacin.rs

A kakvih ukusa žvake ima

Iako su mnoge žvake bez šećera, zajedničko im je da su uglavnom veoma slatke. Klasični ukusi su mentol, eukaliptus, i razno voće (jagoda, borovnica, višnja…). Poslednjih godina ukus cimeta postao je sve traženiji, a naročito neobični ukusi žvake uključuju: slaninu, vasabi, žen-šen, kiseli krastavac, kokice, bananu…

Foto: www.amazon.co.uk

Žvake su svuda rasprostranjene

Tokom jedne godine u svetu se konzumira čak 100.000 tona žvaka! To je zaista dosta, posebno ako uzmete u obzir otpad koji one stvaraju. Zato se na pojedinim mestima žvake bacaju u specijalne kontejnere za reciklažu. Naknadno se od njih prave gumene igračke ili kante za đubre.

Foto: www.verywellhealth.com

Evo zašto je roze boja žvake najpopularnija

Odgovor je jednostavan. Kada je gorepomenuti Valter Dimer došao do nove formule za žvaku, jedina prehrambena boja koja je u tom trenutku bila dostupna bila je – roze. Ta boja je nastavila da se koristi, najviše kada su u pitanju žvake od kojih se prave veći baloni.

Foto: www.cosmopolitan.com

Šta se zaista dešava kada progutate žvaku?

Stara legenda kaže da će vam se žvaka koju slučajno progutate motati u stomaku narednih 7 godina. To naravno nije tačno! Iako je nesvarljiva, žvaka će bez problema napustiti vaš organizam standardnim putem.

Foto: www.stress.org

Kako da naduvate što veći balon?

Trik je u tome da postepeno i konstantno uduvavate vazduh u žvaku, jer ako to naglo učinite – brzo će pući!

Foto: www.pinterest.com

Naslovna slika: www.peakpx.com i www.elements.envato.com

Najčitanije

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Najnovije - Gastro

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…