Mapa otkriva koju hranu najviše koristimo: Srbija, kao i komšije, ne može bez luka, ali ovu namirnicu koristimo najviše mi
Hrana predstavlja glavni izvor energije i neophodna je za život. Međutim, iako zadovoljavanje ljudske potrebe za njom jeste njen osnovni zadatak, hrana je takođe kulturni i istorijski temelj identiteta jedne zemlje.
Umetnost kulinarstva određene zemlje zaista mnogo govori o samom geografskom položaju i tradiciji iste. Dakle, sasvim je jasno da je hrana osnov civilizacije i da, osim energije, pruža i autentičnu sliku tradicije, istorije ali i osećaj zajedništva.
Međutim, zapitali smo se koje su to najčešće korišćene namirnice u raznim zemljama sveta i koliko smo slični, ili ipak različiti od ostatka Evrope, i zemalja ostalih kontinenata.
Ukoliko su vas zanimale sličnosti i razlike u sadržaju kuhinjskih polica širom sveta, Taste Atlas sproveo je istraživanje i predstavio nam je pet najkorišćenijih namirnica u različitim državama sveta.
Sudeći prema rezultatima, postoje velike sličnosti među namirnicama određenih zemalja. Recimo, mediteransko područje odlikovano je maslinovim uljem dok se, beli luk može uočiti na spisku velikog broja zemalja, bez obzira na geografski položaj.
Ljute namirnice, poput papričice ili đumbira, kao i korijander, čine začine neophodne Indijskoj kuhinji. Soja sos je ipak pobednik kada je u pitanju tradicija spremanja hrane u Kini i Japanu.
Evropa
Sama Evropa je kontinent bogat istorijom, kulturom i lepom kulinarskom tradicijom. Da li se i koliko razlikujemo od komšija i ostalih zemalja koje pripadaju ovom kontinentu predstavio nam je Taste Atlas, prema čijim istraživanjima je jasno da je luk neizbežna namirnica na našim prostorima, i recimo, baš nama je na prvom mestu, kao glavni sastojak koji krasi srpska jela.
Maslac je možda odmah iza luka i krasi tradiciju mnogih evropskih zemalja, dok aleva paprika pruža mađarskoj i srpskoj trpezi ljutkasti ukus.
Nemačka, Irska, Potrugalija i Poljska glavni su ljubitelji krompira, međutim Poljska sa Rumunijom deli i šargarepu kao pripadnicu pet najčešće korišćenih namirnica.
Ono što nas i našu kuhinju čini posebnom i drugačijom od ostalih jeste – svinjetina!
Komšije poseduju svoje šarenilo namirnica koje se, iako sa istih prostora i sa puno sličnosti, ipak ne mogu pohvaliti količinom mesa koju konzumiraju, naročito kada je reč o svinjetini.
Dakle, razlika i nije tako velika a osim luka, šta još čini zemlje Balkana povezanim?
- Srbija: luk, beli luk, svinjetina, paprika, jaja
- Hrvatska: luk, crni biber, beli luk, peršun, maslinovo ulje
- Mađarska: luk, paprika, brašno, pavlaka, beli luk
- Bugarska: peršun, jaja, paradajz, luk, crni biber
- Grčka: maslinovo ulje, crni biber, luk, beli luk, origano
- Slovenija: jaja, brašno, crni biber, beli luk, luk
- Austrija: jaja, luk, maslac, crni biber, peršun
- Nemačka: luk, crni biber, maslac, jaja, krompir
Izvor: tasteatlas.com
Foto: profimedia.rs