• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Mapa otkriva koju hranu najviše koristimo: Srbija, kao i komšije, ne može bez luka, ali ovu namirnicu koristimo najviše mi
Foto Evropa: screenshot/tasteatlas.com

Mapa otkriva koju hranu najviše koristimo: Srbija, kao i komšije, ne može bez luka, ali ovu namirnicu koristimo najviše mi

Marija Ćirjak
25.02.2023. 2 min Gourmet

Hrana predstavlja glavni izvor energije i neophodna je za život. Međutim, iako zadovoljavanje ljudske potrebe za njom jeste njen osnovni zadatak, hrana je takođe kulturni i istorijski temelj identiteta jedne zemlje.

Umetnost kulinarstva određene zemlje zaista mnogo govori o samom geografskom položaju i tradiciji iste. Dakle, sasvim je jasno da je hrana osnov civilizacije i da, osim energije, pruža i autentičnu sliku tradicije, istorije ali i osećaj zajedništva.

Međutim, zapitali smo se koje su to najčešće korišćene namirnice u raznim zemljama sveta i koliko smo slični, ili ipak različiti od ostatka Evrope, i zemalja ostalih kontinenata.

Ukoliko su vas zanimale sličnosti i razlike u sadržaju kuhinjskih polica širom sveta, Taste Atlas sproveo je istraživanje i predstavio nam je pet najkorišćenijih namirnica u različitim državama sveta.

Sudeći prema rezultatima, postoje velike sličnosti među namirnicama određenih zemalja. Recimo, mediteransko područje odlikovano je maslinovim uljem dok se, beli luk može uočiti na spisku velikog broja zemalja, bez obzira na geografski položaj.

Ljute namirnice, poput papričice ili đumbira, kao i korijander, čine začine neophodne Indijskoj kuhinji. Soja sos je ipak pobednik kada je u pitanju tradicija spremanja hrane u Kini i Japanu.

Mapa otkriva koju hranu najviše koristimo: Srbija, kao i komšije, ne može bez luka, ali ovu namirnicu koristimo najviše mi
Foto: tasteatlas.com

Evropa

Sama Evropa je kontinent bogat istorijom, kulturom i lepom kulinarskom tradicijom. Da li se i koliko razlikujemo od komšija i ostalih zemalja koje pripadaju ovom kontinentu predstavio nam je Taste Atlas, prema čijim istraživanjima je jasno da je luk neizbežna namirnica na našim prostorima, i recimo, baš nama je na prvom mestu, kao glavni sastojak koji krasi srpska jela.

Maslac je možda odmah iza luka i krasi tradiciju mnogih evropskih zemalja, dok aleva paprika pruža mađarskoj i srpskoj trpezi ljutkasti ukus.

Nemačka, Irska, Potrugalija i Poljska glavni su ljubitelji krompira, međutim Poljska sa Rumunijom deli i šargarepu kao pripadnicu pet najčešće korišćenih namirnica.

Ono što nas i našu kuhinju čini posebnom i drugačijom od ostalih jeste – svinjetina!

Komšije poseduju svoje šarenilo namirnica koje se, iako sa istih prostora i sa puno sličnosti, ipak ne mogu pohvaliti količinom mesa koju konzumiraju, naročito kada je reč o svinjetini.

Dakle, razlika i nije tako velika a osim luka, šta još čini zemlje Balkana povezanim?

  • Srbija: luk, beli luk, svinjetina, paprika, jaja
  • Hrvatska: luk, crni biber, beli luk, peršun, maslinovo ulje
  • Mađarska: luk, paprika, brašno, pavlaka, beli luk
  • Bugarska: peršun, jaja, paradajz, luk, crni biber
  • Grčka: maslinovo ulje, crni biber, luk, beli luk, origano
  • Slovenija: jaja, brašno, crni biber, beli luk, luk
  • Austrija: jaja, luk, maslac, crni biber, peršun
  • Nemačka: luk, crni biber, maslac, jaja, krompir

Izvor: tasteatlas.com

Foto: profimedia.rs

Oznake:

evropahrananamirnice

Podeli

Zaprati Autor

Marija Ćirjak

Ostali članci

Recept: Njoke od krompira u paradajz sosu
Prethodni

Recept: Njoke od krompira u paradajz sosu

Grčki krompir: Magija začina koja miriše na more
Sledeći

Grčki krompir: Magija začina koja miriše na more

Sledeći
Grčki krompir: Magija začina koja miriše na more
25.02.2023.

Grčki krompir: Magija začina koja miriše na more

Prethodni
25.02.2023.

Recept: Njoke od krompira u paradajz sosu

Recept: Njoke od krompira u paradajz sosu

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖