Preminuo Roberto Loli Linjanoto, poslastičar koji je izumeo tiramisu
Roberto ‘Loli’ Linjanoto, italijanski poslastičar za kojeg se veruje da je izumio čuveni desert tiramisu, preminuo je u nedelju u 81. godini.
Nazvan ‘ocem tiramisua’, Linguanotto je preminuo u Italiji nakon duge borbe s neodređenom bolešću.
Poznati poslastičar stvorio je ovaj kulinarski klasik početkom 1970-ih godina dok je radio u restoranu Alle Beccherie, poznatom restoranu u Trevizu, severna Italija. Ovaj slatki desert ima nekoliko priča o poreklu, uključujući jednu koja tvrdi da je Linguanotto slučajno ispustio mascarpone u činiju sa šećerom i jajima.
Prema rečima lokalnih stanovnika, Linguanotto je zatim usavršio recept za desert sa ukusom kafe uz pomoć Albe di Pillo-Campeol, supruge vlasnika restorana Alle Beccherie, Ado Campeola. Navodno je kasnije dodala piškote natopljene espressom u desert.
Desert se pravi od samo šest sastojaka – jaja, piškota, šećera, mascarponea, kafe i kakaa – a prvobitno je nazvan ‘Tirame Sù’, što se prevodi kao ‘podigni me’.
Novinar Gigi Padovani, koji je postao blizak prijatelj Linguanotta, koautorski je napisao knjigu ‘Tiramisù’ sa svojom suprugom Klarom.
On se prisetio: ‘Ubrzo, taj desert je postao standard u Le Beccherie.
‘Serviran je na okruglom tanjiru sa piškotama natopljenim kafom, i dva sloja kisele pavlake i mascarponea.
‘Par godina kasnije, 1983. godine, recept za tiramisu je prvi put objavljen u gastronomskoj reviji iz Treviza.
‘Le Beccherie ga je zatim odneo u Veneciju i kasnije proširio širom sveta.
‘Od 1990-ih godina, desert je postao poznat svuda.’
Linjanoto je navodno bio popularan među kolegama uprkos tome što je bio sramežljiv i povučen.
Proveo je nekoliko godina radeći u inostranstvu pre nego što se vratio u svoju domovinu Veneto. Izražavajući počast Linguanottu, guverner regije Veneto Luca Zaia rekao je: ‘Pridružujem se žalosti zbog smrti Roberta Linguanotta, koji je imao značajan uticaj u svetu poslastica.
‘Tiramisù danas je kulinarska izvrsnost prepoznata širom sveta i zasluga za takav uspeh pripada [Linguanottovoj] veštini kao poslastičara i njegovoj želji da učini našu venecijansku poslasticu jedinstvenom i neponovljivom, čineći tiramisù izvanrednim među nacionalnim i međunarodnim desertima.’
Počast preminulom kuvaru odala je i Francesco Redi, organizator Svetskog kupa tiramisua.
Rekao je: ‘Sećamo se njega s ljubavlju i sa onom slatkoćom koja je uvek odlikovala njegov način.
‘On i njegova porodica su nas podržavali od početka i zahvalni smo mu jer bez njegovog izuma ovaj globalni pokret ljubitelja tiramisua ne bi postojao.’
Postoje i druge tvrdnje o izumu ovog deserta, uključujući jednu iz 19. veka od brodelske gazdarice iz Treviza, pa čak i iz Siene iz 17. veka u čast Velikog vojvode.