• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Šenon (romanesko)
Foto: Giuma / Shutterstock.com

Da li znate šta je šenon? Sjajan je za pire i pun vitamina C

CityMagazine
01.02.2024. 2 min Gourmet

Ako ste na pijaci ili u prodavnicama videli povrće nalik na karfiol, a malo i brokoli, neobičnih šiljastih vrhova, verovatno je reč o šenonu.

Šenon ili romanesko, kako mu je internacionalno ime (Amerikanci ga pak zovu “Broccoflower”), vrsta je povrća koja spada u porodicu kupusa, a često se naziva i romanesko brokoli ili romanesko karfiol, piše Index.

Karakterističan je po svom neobičnom geometrijskom izgledu, najčešće je svetlozelene boje, no ona uglavnom varira od svetlozelene do svetložute, zavisno od zrelosti i biljke, i sastoji se od puno malih piramidalnih cvetova koji su složeni u spiralnom obliku. Ukus šenona je kombinacija brokolija i karfiola.

Šenon je prvo počeo da se uzgaja u regiji Lacio u Italiji u 16. veku. Smatra se da su lokalni poljoprivrednici ukrštali povrća i uzgajali različite varijante karfiola i brokolija kako bi dobili karakterističan izgled i ukus. Šenon (romanesko) je hibrid između karfiola i brokolija, iako se često smatra varijantom karfiola.

@wyseguide

Do you ever see Romanesco in the grocery story and not know how to prepare it? Here’s my favorite way to enjoy this vegetable: Once cut into florets, drizzle with oil (I use avocado oil), and sprinkle with salt and pepper. Bake at 425°F for 20 to 25 minutes (or 400°F if using convection setting).

♬ Good Vibes (Instrumental) – Ellen Once Again

Kako pripremiti šenon?

Može se pripremati na sličan način kao i brokoli ili karfiol. Možete ga kuvati, dinstati i peći u rerni. Najjednostavniji način pripreme šenona je kuvanje cvetova i posluživanje kao prilog uz meso. Slično pripremi pirea od krompira ili karfiola, šenon takođe možete skuvati, zgnječiti i dodati buter, mleko ili pavlakou, kao i začine, kako biste napravili kremasti pire.

Pečeni šenon takođe je vrlo ukusan. Cvetove možete preliti maslinovim uljem, začiniti te ih peći u rerni dok ne postanu zlatni i meki iznutra. Može se koristiti i kao glavni sastojak u pripremi kremaste čorbe. Skuvajte ga zajedno s drugim povrćem i začinima, a zatim sve izblendajte u ukusnu krem supu.

Oznake:

karfiolpovrćeromaneskošenonzdrava hrana

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Trik naših baka: Uz ovu caku krofne neće upiti ulje tokom pečenja, a ostaće mekane i preukusne
Prethodni

Trik naših baka: Uz ovu caku krofne neće upiti ulje tokom pečenja, a ostaće mekane i preukusne

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
Sledeći

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept

Sledeći
Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept
02.02.2024.

Ovo je hleb koji svaki dan jede najdugovečnija porodica na svetu: Imamo detaljan recept

Prethodni
30.01.2024.

Trik naših baka: Uz ovu caku krofne neće upiti ulje tokom pečenja, a ostaće mekane i preukusne

Trik naših baka: Uz ovu caku krofne neće upiti ulje tokom pečenja, a ostaće mekane i preukusne

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖