• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Šta radimo svakodnevno, a nikako ne bi trebalo?

Šta radimo svakodnevno, a nikako ne bi trebalo?

CityMagazine
05.12.2019. 2 min Gourmet

Ponašanje po bontonu nije uvek jednostavno, jer treba dobro poznavati pravila šta je umesno, a šta ne. Posebnu pažnju treba obratiti kada se nalazimo u društvu koje neguje lepe manire i ne odobrava prestupe. Ukoliko se vodimo osećajem, možemo doći u situaciju da sve oči budu uprte u nas, a to nije nimalo prijatno. Kako postoje pravila koja kršimo, a da toga nismo ni svesni, u nastavku smo izdvojili neke tipične greške koje treba izbegavati.

1. Čin–čin uz zdravicu

Šta radimo svakodnevno, a nikako ne bi trebalo?

Zdravica je uzvišen trenutak, ako se pridržavamo bontona. Stoga, treba izbegavati zvuk koji proizvodi kuckanje čašama. Čin–čin potiče iz kineskog jezika i znači pomoli se. U jednom trenutku u prošlosti, mornari su ga preuzeli i koristili kao srdačan, ali zabavan pozdrav, kao asocijaciju na dobro raspoloženje koje alkohol donosi. Vremenom se ovaj običaj proširio na celu Evropu, ali i šire.

2. Prijatno pre jela

Svako od nas bar jednom je izgovorio prijatno pre početka obroka. To međutim nije poželjno, a razlog je jednostavan. Kada smo u nečijem društvu, akcenat je na druženju i zajedničkim trenucima, a ne na ukusnom obroku.

3. Dodavanje soli

Šta radimo svakodnevno, a nikako ne bi trebalo?

Iako ovaj gest može odati utisak da jelo nije dovoljno ukusno, to nije jedini razlog koji ga čini neprikladnim. Reč je o ekonomskom momentu, tačnije nekada je so smatrana najdragocenijom imovinom. Ako bi neko od gostiju zatražio so, a u kući domaćina je nije bilo dovoljno, to je upućivalo na finansijske poteškoće te porodice. Takođe, bacanje soli za nekim smatrano je uzaludnim bacanjem novca.

4. Duvanje hrane da bi se brže ohladila

Iako se hrana i čaj nekada serviraju vrući, to nikako nije poziv za duvanje u tanjir. Prema bontonu, uvek treba sačekati da se ohlade sami od sebe. Kada posegnete za ovom prečicom, rizikujete da osobi pored sebe prenesete bakterije, a drugo, povećavate šansu za prljanje stolnjaka.

5. Lizanje kašičice nakon dodavanje šećera u kafu

Šta radimo svakodnevno, a nikako ne bi trebalo?

Još jedna u nizu neoprostivih grešaka, posebno u nečijem društvu, jeste lizanje kašičice nakon što smo zasladili i promešali kafu. Pravilno je odložiti je na šoljicu da se neprimetno osuši, a zatim je spustiti na tacnicu. Naravno, pritom treba izbegavati suvišnu buku, jer prisutni mogu pomisliti da ste uzviknuli čin–čin  i kucnuli čaše.

Izvor: Grazia Italia

Fotografije: Unsplash

Oznake:

bontonlepi maniriponašanje za stolom

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Flamingo: Tradicionalna kineska kuhinja u centru grada
Prethodni

Flamingo: Tradicionalna kineska kuhinja u centru grada

Pizza Bar: Novi meni za aktuelnu jesenju/zimsku sezonu
Sledeći

Pizza Bar: Novi meni za aktuelnu jesenju/zimsku sezonu

Sledeći
Pizza Bar: Novi meni za aktuelnu jesenju/zimsku sezonu
06.12.2019.

Pizza Bar: Novi meni za aktuelnu jesenju/zimsku sezonu

Prethodni
04.12.2019.

Flamingo: Tradicionalna kineska kuhinja u centru grada

Flamingo: Tradicionalna kineska kuhinja u centru grada

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖