Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Šta radimo svakodnevno, a nikako ne bi trebalo?

AUTOR: CityMagazine 05 Dec, 2019
Šta radimo svakodnevno, a nikako ne bi trebalo?

Ponašanje po bontonu nije uvek jednostavno, jer treba dobro poznavati pravila šta je umesno, a šta ne. Posebnu pažnju treba obratiti kada se nalazimo u društvu koje neguje lepe manire i ne odobrava prestupe. Ukoliko se vodimo osećajem, možemo doći u situaciju da sve oči budu uprte u nas, a to nije nimalo prijatno. Kako postoje pravila koja kršimo, a da toga nismo ni svesni, u nastavku smo izdvojili neke tipične greške koje treba izbegavati.

1. Čin–čin uz zdravicu

Zdravica je uzvišen trenutak, ako se pridržavamo bontona. Stoga, treba izbegavati zvuk koji proizvodi kuckanje čašama. Čin–čin potiče iz kineskog jezika i znači pomoli se. U jednom trenutku u prošlosti, mornari su ga preuzeli i koristili kao srdačan, ali zabavan pozdrav, kao asocijaciju na dobro raspoloženje koje alkohol donosi. Vremenom se ovaj običaj proširio na celu Evropu, ali i šire.

2. Prijatno pre jela

Svako od nas bar jednom je izgovorio prijatno pre početka obroka. To međutim nije poželjno, a razlog je jednostavan. Kada smo u nečijem društvu, akcenat je na druženju i zajedničkim trenucima, a ne na ukusnom obroku.

3. Dodavanje soli

Iako ovaj gest može odati utisak da jelo nije dovoljno ukusno, to nije jedini razlog koji ga čini neprikladnim. Reč je o ekonomskom momentu, tačnije nekada je so smatrana najdragocenijom imovinom. Ako bi neko od gostiju zatražio so, a u kući domaćina je nije bilo dovoljno, to je upućivalo na finansijske poteškoće te porodice. Takođe, bacanje soli za nekim smatrano je uzaludnim bacanjem novca.

4. Duvanje hrane da bi se brže ohladila

Iako se hrana i čaj nekada serviraju vrući, to nikako nije poziv za duvanje u tanjir. Prema bontonu, uvek treba sačekati da se ohlade sami od sebe. Kada posegnete za ovom prečicom, rizikujete da osobi pored sebe prenesete bakterije, a drugo, povećavate šansu za prljanje stolnjaka.

5. Lizanje kašičice nakon dodavanje šećera u kafu

Još jedna u nizu neoprostivih grešaka, posebno u nečijem društvu, jeste lizanje kašičice nakon što smo zasladili i promešali kafu. Pravilno je odložiti je na šoljicu da se neprimetno osuši, a zatim je spustiti na tacnicu. Naravno, pritom treba izbegavati suvišnu buku, jer prisutni mogu pomisliti da ste uzviknuli čin–čin  i kucnuli čaše.

Izvor: Grazia Italia

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…