Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zašto nikada ne treba da skidate koru sa sira?

AUTOR: CityMagazine 24 Jul, 2022
Zašto nikada ne treba da skidate koru sa sira?

Da li i vi imate naviku da skidate koru sa sira? Grešite! Stručnjaci za sir kažu da je kora jestiva i da je ona ta koja mu daje ukus i teksturu. Ipak, važno je znati kako je iskoristiti.

To je kora koja se prirodno javlja tokom procesa pravljenja sira. Neki sirevi, poput parmezana imaju koru koja se može upotrebiti tokom kuvanja, dok neki drugi sirevi imaju premaz koji treba da uklonite. Ostanite sa nama u nastavku gde vam donosimo više detalja na ovu temu.

Kore kojih sireva su jestive?

Tehnički, gotovo sve kore su jestive, poručuju stručnjaci iz ove oblasti. Ipak, neke su bolje od drugih. Kore sireva bri i kamember su dobar primer za to, jer su pune ukusa koje zaista želite da iskusite. Bez kore, ovi sirevi se jednostavno pretvaraju u želatinastu masu.

Zapravo, kod većine takvih sireva kora je ono što poboljšava njihov ukus. Proizvođači sira potapaju ih u posebnu salamuru, tako da se kora razvija paralelno sa ovim divnim i posebnim ukusima.

Foto: Erik Dungan/Unsplash

Kore kojih sireva su dobre za kuvanje?

U pitanju su kore tvrdih sireva, poput parmezana. Zbog toga kuvari u pripremi raznih supa i bujona najradije koriste upravo ove kore, pune ukusa.

Stoga, kada pripremate supu, čorbu ili bujon za rižoto, povrću jednostavno dodajte koru nekog tvrdog sira, pa ostavite da ključa najmanje dva sata. Nakon toga, preostalu koru jednostavno bacite. Na taj način dobićete bogati bujon, odnosno osnovu za pripremu rižota, sosova i drugih jela.

Osim toga, koru sira možete tostirati na šporetu ili u rerni – tako ćete dobiti divnu hrskavu koru koju možete dodati salatama, potažima i drugim sličnim jelima.

Kako kora sira može poboljšati ukus drugih jela?

Kao što koru sira možete koristiti za obogaćivanje supa i sosova, isto tako možete je dodati drugim namirnicama kako biste poboljšali njihov ukus, poput maslinovog ulja. Tvrda kora parmezana daće maslinovom ulju oštar, sirasti ukus, koji će se savršeno slagati sa raznim salatama.

Naravno, koru sira možete koristiti i za pripremu mnogih drugih jela – od rižota do paradajz sosa. Kora parmezana je, recimo, fantastična za pravljenje paradajz čorbe, samo u tom slučaju budite pažljivi prilikom dodavanja soli, da ne biste preterali.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Camille Brodard/Unsplash

Najčitanije

Tri skrivena dragulja Crne Gore na kojima letuju zvezde iz Srbije

Crna Gora krije mnogo prelepih mesta za čije postojanje većina prosečnih turista uglavnom nikad nije čula. Zato poznate ličnosti vrlo…

Zdrava navika Breda Pita zbog koje ima najčistiji urinarni trakt u Holivudu: Tajna je u ovom napitku

Ako ste se pitali šta to Bred Pit jede i pije pa je u 58. godini i dalje najpoželjniji muškarac…

Bonton na plaži: 5 zlatnih pravila

Savršen dan na plaži nije uslovljen samo lepim vremenom, ponašanje ljudi oko vas može da napravi razliku. Ovo se posebno…

Na 100 kilometara od Beograda čeka vas raj: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme…

Ovo su najskuplje plaže u Crnoj Gori: Za 1.000 evra na dan, dobićete ovo

Planiranje odmora za većinu stanovnika u Srbiji je godišnji poduhvat, pa se tako pažljivo računa koliko može da vas košta…

Ovo je tačan dnevni jelovnik Kejt Midlton: Večera je najveće iznenađenje, a preukusna je

Od ovsene kaše za doručak, do pečenog pileta za večeru. Ovo je detaljan jelovnik Kejt Midlton, jer sudeći po Gugl…

Najnovije - Gastro

Japanski pamuk kolač od 3 sastojka: Najmekši dezert na svetu koji je zaludeo internet

Mekano, vazdušasto i savršeno slasno. Japanski pamuk kolač je jedan od najpopularnijih poslastica na internetu, a pravi se od samo…

Matematičar otkrio najbrži način za pravljenje burgera

Ako žudite za hamburgerom, matematika vam može dati nekoliko saveta za njegovu pripremu koji će vam uštedeti vreme. Naime, povećanje…

Tajna autentičnog bolonjeze sosa: Paradajz nije glavni sastojak, a jednu grešku prave svi

Bolonjeze sos ili kako ga italijani zovu ragù alla bolognese, jedno je od kultnih jela italijanske kulinarske tradicije. U Bolonji…

Imamo pravi recept za čupavce: Tope se u ustima

Čupavce ili volite ili ne volite. Ako ste ljubitelj ove kokos-čokoladne rapsodije imamo pravi recept po kome ne mogu da…

Čuveni kuvar sa TikToka, Neno Cooks za City Magazine: Moj kulinarski show bi se zvao Anthony Bourdain za sirotinju

Društvene mreže, pogotovo one na kojima se forsira video sadržaj, donele su nam to da svako ko zna da isprži…

Hladna čorba od krastavca koja će vas momentalno osvežiti i hidrirati

Na ovako visokim temperaturama ono što najmanje želimo je da uključujemo šporet i pripremamo teška i komplikovana jela. Zbog toga…