• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Zašto nikada ne treba da skidate koru sa sira?

Zašto nikada ne treba da skidate koru sa sira?

CityMagazine
24.07.2022. 2 min Gourmet

Da li i vi imate naviku da skidate koru sa sira? Grešite! Stručnjaci za sir kažu da je kora jestiva i da je ona ta koja mu daje ukus i teksturu. Ipak, važno je znati kako je iskoristiti.

To je kora koja se prirodno javlja tokom procesa pravljenja sira. Neki sirevi, poput parmezana imaju koru koja se može upotrebiti tokom kuvanja, dok neki drugi sirevi imaju premaz koji treba da uklonite. Ostanite sa nama u nastavku gde vam donosimo više detalja na ovu temu.

Kore kojih sireva su jestive?

Tehnički, gotovo sve kore su jestive, poručuju stručnjaci iz ove oblasti. Ipak, neke su bolje od drugih. Kore sireva bri i kamember su dobar primer za to, jer su pune ukusa koje zaista želite da iskusite. Bez kore, ovi sirevi se jednostavno pretvaraju u želatinastu masu.

Zapravo, kod većine takvih sireva kora je ono što poboljšava njihov ukus. Proizvođači sira potapaju ih u posebnu salamuru, tako da se kora razvija paralelno sa ovim divnim i posebnim ukusima.

Zašto nikada ne treba da skidate koru sa sira?
Foto: Erik Dungan/Unsplash

Kore kojih sireva su dobre za kuvanje?

U pitanju su kore tvrdih sireva, poput parmezana. Zbog toga kuvari u pripremi raznih supa i bujona najradije koriste upravo ove kore, pune ukusa.

Stoga, kada pripremate supu, čorbu ili bujon za rižoto, povrću jednostavno dodajte koru nekog tvrdog sira, pa ostavite da ključa najmanje dva sata. Nakon toga, preostalu koru jednostavno bacite. Na taj način dobićete bogati bujon, odnosno osnovu za pripremu rižota, sosova i drugih jela.

Osim toga, koru sira možete tostirati na šporetu ili u rerni – tako ćete dobiti divnu hrskavu koru koju možete dodati salatama, potažima i drugim sličnim jelima.

Kako kora sira može poboljšati ukus drugih jela?

Kao što koru sira možete koristiti za obogaćivanje supa i sosova, isto tako možete je dodati drugim namirnicama kako biste poboljšali njihov ukus, poput maslinovog ulja. Tvrda kora parmezana daće maslinovom ulju oštar, sirasti ukus, koji će se savršeno slagati sa raznim salatama.

Naravno, koru sira možete koristiti i za pripremu mnogih drugih jela – od rižota do paradajz sosa. Kora parmezana je, recimo, fantastična za pravljenje paradajz čorbe, samo u tom slučaju budite pažljivi prilikom dodavanja soli, da ne biste preterali.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Camille Brodard/Unsplash

Oznake:

kora sirakulinarske tajneparmezansir

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Proglašen je najbolji restoran na svetu i nalazi se u fudbalskom stadionu
Prethodni

Proglašen je najbolji restoran na svetu i nalazi se u fudbalskom stadionu

Jela koja se ne kuvaju
Sledeći

Jela koja se ne kuvaju

Sledeći
Jela koja se ne kuvaju
25.07.2022.

Jela koja se ne kuvaju

Prethodni
24.07.2022.

Proglašen je najbolji restoran na svetu i nalazi se u fudbalskom stadionu

Proglašen je najbolji restoran na svetu i nalazi se u fudbalskom stadionu

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖