• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Zašto nikada ne treba da skidate koru sa sira?

CityMagazine
24.07.2022. 2 Mins Read Gourmet

Da li i vi imate naviku da skidate koru sa sira? Grešite! Stručnjaci za sir kažu da je kora jestiva i da je ona ta koja mu daje ukus i teksturu. Ipak, važno je znati kako je iskoristiti.

To je kora koja se prirodno javlja tokom procesa pravljenja sira. Neki sirevi, poput parmezana imaju koru koja se može upotrebiti tokom kuvanja, dok neki drugi sirevi imaju premaz koji treba da uklonite. Ostanite sa nama u nastavku gde vam donosimo više detalja na ovu temu.

Kore kojih sireva su jestive?

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Tehnički, gotovo sve kore su jestive, poručuju stručnjaci iz ove oblasti. Ipak, neke su bolje od drugih. Kore sireva bri i kamember su dobar primer za to, jer su pune ukusa koje zaista želite da iskusite. Bez kore, ovi sirevi se jednostavno pretvaraju u želatinastu masu.

Zapravo, kod većine takvih sireva kora je ono što poboljšava njihov ukus. Proizvođači sira potapaju ih u posebnu salamuru, tako da se kora razvija paralelno sa ovim divnim i posebnim ukusima.

Foto: Erik Dungan/Unsplash

Kore kojih sireva su dobre za kuvanje?

U pitanju su kore tvrdih sireva, poput parmezana. Zbog toga kuvari u pripremi raznih supa i bujona najradije koriste upravo ove kore, pune ukusa.

Stoga, kada pripremate supu, čorbu ili bujon za rižoto, povrću jednostavno dodajte koru nekog tvrdog sira, pa ostavite da ključa najmanje dva sata. Nakon toga, preostalu koru jednostavno bacite. Na taj način dobićete bogati bujon, odnosno osnovu za pripremu rižota, sosova i drugih jela.

Osim toga, koru sira možete tostirati na šporetu ili u rerni – tako ćete dobiti divnu hrskavu koru koju možete dodati salatama, potažima i drugim sličnim jelima.

Kako kora sira može poboljšati ukus drugih jela?

Kao što koru sira možete koristiti za obogaćivanje supa i sosova, isto tako možete je dodati drugim namirnicama kako biste poboljšali njihov ukus, poput maslinovog ulja. Tvrda kora parmezana daće maslinovom ulju oštar, sirasti ukus, koji će se savršeno slagati sa raznim salatama.

Naravno, koru sira možete koristiti i za pripremu mnogih drugih jela – od rižota do paradajz sosa. Kora parmezana je, recimo, fantastična za pravljenje paradajz čorbe, samo u tom slučaju budite pažljivi prilikom dodavanja soli, da ne biste preterali.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Camille Brodard/Unsplash

Tags:

kora sirakulinarske tajneparmezansir

Povezani članci

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Proglašen je najbolji restoran na svetu i nalazi se u fudbalskom stadionu

Next

Jela koja se ne kuvaju

Next
25.07.2022.

Jela koja se ne kuvaju

Previews
24.07.2022.

Proglašen je najbolji restoran na svetu i nalazi se u fudbalskom stadionu

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖