5 kreativnih načina da poslužite lubenicu
Doručak, međuobrok, desert, leti su voće i povrće, a posebno lubenica, nezaobilazni na trpezi! Problem je što je uvek konzumiramo na isti način! Ukoliko želite da se zabavite i ponudite goste nečim osvežavajućim, otkrijte 5 zanimljivih ideja za serviranje.
Limunada od lubenice
Sveže voće i povrće su sastojci koje koristimo kada leti želimo da utolimo žeđ. Za pripremu limunade od lubenice za četiri osobe potrebna vam je: lubenica, limun, dve kašike šećera, kašičica mlevenog đumbira, pola litra gazirane vode i, naravno, kockice leda! Iseckajte sredinu lubenice i pomešajte je s limunovim sokom, đumbirom, šećerom i kockicama leda. Prespite tečnost u veliku bocu, unutra ubacite nekoliko tankih kriški voća i odložite u frižider. Služi se hladna.
Voće i povrće: zalogaji lubenice
Nije potrebno komlikovati život kako biste jeli više sezonskog voća i povrća! Zalogaji lubenice s fetom trebalo bi da oduševe i mlade i stare. Za pripremu ovog predela za četiri osobe potrebna vam je lubenica, 100 grama sira i nekoliko listića bosiljka. Lubenicu iseckajte na velike kockice, pazeći da ne ostane višak kore ili semenki. Na vrh stavite malo manji kvadrat fete i dodajte listiće bosiljka. U zavisnosti od ukusa, moguće je pri posluživanju tanjir posuti sa malo maslinovog ulja.
Gaspaćo
Leti, hladne čorbice od voća i povrća svima prijaju! Za pripremu gaspaća od lubenice i paradajza za četiri osobe potrebna vam je: četvrtina lubenice, tri paradajza, kašika balzamiko sirćeta, so, biber i nekoliko listića nane za dekoraciju. Pomešajte sve sastojke i ostavite u frižideru na dva sata pre nego što iznesete na trpezu.
Originalna voćna salata
Za pripremu voćne salate ponekad vam je potrebno samo malo mašte. Ovaj recept iziskuje: lubenicu, četiri žute ili bele breskve i četiri jabuke. Odsecite vrh lubenice i izdubite njeno meso. U posudi narežite sve voće na komade i stavite ih na dno lubenice. Lubenicu zatvorite čepom koji ste prethodno izrezali i pre služenja odložite u frižider. Naravno, možete iskoristiti i drugo letnje voće i povrće. Vaša mašta je jedina granica!
Lubenica na ražnjićima
Tragate za spojem voća i povrća? Jednostavni i brzi za pripremu, ražnjići od lubenice idealni su za pripremu originalnog aperitiva. Za četiri osobe potrebna su: četiri ražnjića, pola lubenice, dinja, mala konzerva čeri paradajza i zelene ili crne masline. Na ražnjiće navucite kocku lubenice, maslinu, kocku dinje i čeri paradajz. Ponavljajte postupak do vrha. Spremno je!
Koji od ponuđenih 5 predloga vam se najviše dopada?
Naslovna fotografija: Luísa Schetinger / Unsplash