Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

City letnja preporuka #69: Letnji kokteli

AUTOR: Milja Lukić 22 Aug, 2021
City letnja preporuka #69: Letnji kokteli

Kad zamišljamo savršeno provedeno leto ili ništa manje savršen provod, pred očima nam je slika čaše sa slamkom, ledom i nekom voćkicom zakačenom na ivicu čaše, a može i suncobrančić. Kokteli su savršen balans sastojaka, lepo izgledaju, a ništa manje nije značajno ni uživanje u njihovom ukusu. Nije pouzdano utvrđeno, ali je verovatno tačno – prvi koktel je napravljen u Nju Orleansu sredinom 16. veka i zvao se The Sazerac, po firmi koja je pravila likere. Sastojao se od mrvljenog leda, šećera i Herbsaint likera (bio je zamena za apsint, i proizvodio ga je, pogađate – The Sazerac). Mnogi kokteli dobili su imena po mestima na kojima su nastali ili po sastojcima ili su im kumovi bili poznate ličnosti.

Mohito (Mojito)

U ovom kubanskom koktelu uživali su Hemingvej, Brižit Bardo, Erol Flin…

Sastojci:

  • 6 listova mente
  • 60 ml soka limete
  • 30 ml šećernog sirupa
  • 45 ml ruma (ne naročito jakog)
  • 60 ml mineralne vode

U visoku čašu stavite listove mente, preko njih sipajte sok limete, zatim sirup, pa drvenim štapićem lagano isitnite mentu. Za finale stavite mrvljeni led, potom rum i mešajte. Tik pred služenje sve zalijte mineralnom vodom. Ukrasite grančicom mente ili kolutom limete ili stavite i jedno i drugo.

Tekila sanrajs (Tequila Sunrise)

Naziv je dobio po glavnom sastojku – tekili.

Sastojci:

  • 45 ml tekile
  • 1,2 dl soka pomorandže
  • 30 ml grenadin sirupa
  • kocke leda

U čašu (može odmah u čašu od 2 dl) stavite kocke leda, dodajte sok pomorandže, zatim tekilu, pa grenadin sirup i promešajte barskom kaščicom.

Grenadin sirup se koristi kao dodatak za veliki broj koktela i uglavnom se kupuje gotov, ali možete da ga napravite i sami. Grenadin iz kućne radionice traje mesec dana jer nema nikakve konzervanse.

Kosmopoliten (Cosmopolitan)

Premijeru je imao 1980. godine, a svetsku slavu donela mu je Keri Bredšo iz Seksa i grada.

Sastojci:

  • 45 ml votke
  • 60 ml soka brusnice
  • 30 ml tripl sek likera
  • 15 ml soka limuna ili limete, po želji

Sve sastojke dobro promešajte i sipajte u čaše za martini. Čaše dekorišite trakama limunove kore ili limete.

Bladi Meri (Bloody Mary)

Jeziv naziv za koktel, ali lako pamtljiv i upečatljiv.

Sastojci:

  • kocke leda
  • 1,2 dl soka paradajza
  • 45 ml votke
  • 15 ml limunovog soka, po želji
  • po nekoliko kapljica tabasko i vorčester sosa
  • crni biber u zrnu
  • prstohvat rendane kore limuna
  • stabljika celera

Do pola šejkera stavite kocke leda, dodajte sok paradajza, votku, po želji sok limuna, tabasko i vorčester sos, biber, rendanu koru limuna, pa promućkajte i poslužite uz stabljiku celera.

Pinjakolada (Piña Colada)

Da li postoji bolja asocijacija na letnji odmor, bar na plaži…

Sastojci:

  • 60 ml soka ananasa
  • 30 ml belog ruma
  • 60 ml kokos-krema umućenog sa smeđim šećerom
  • 2 kašičice izdrobljenog leda

Sve sastojke izmiksujte najvećom brzinom i procedite u čaše. Pije se na slamku. Za dekoraciju stavite kriške ananasa.

Kokos-krem možete da kupite gotov ili da sami ispasirate „meso” kokosa.

Margarita

Najpoznatiji koktel s tekilom.

Sastojci:

  • 60 ml tekile
  • 60 ml soka limete
  • 30 ml tripl-sek likera
  • 2 kocke leda
  • so

Ubacite u šejker sve sastojke osim soli, i kratko i jako promućkajte, pa procedite u čaše čije ste vlažne ivice umočili u so. So nema samo dekorativnu ulogu već doprinosi ukusu koktela.

Kuba libre (Cuba libre)

Koktel s najvećim brojem varijacija, uglavnom je pitanje količine koka-kole u njemu. Ovde je najčešća varijanta.

Sastojci:

  • 4-6 kocki leda
  • 10 ml soka limuna, po želji
  • 60 ml belog ruma
  • 1,5 dl koka-kole
  • kolut limete i list mente za dekoraciju

U visoku čašu stavite led, sipajte beli rum i, po želji, sok limuna, pa dodajte koka-kolu do vrha. Dekorišite limetom i mentom, i poslužite sa slamkom.

Grenadin sirup

Sastojci:

  • 1/4 šolje šećera
  • šolja soka nara (sami iscedite nar)
  • sok 1/2 limuna, po želji

Pomešajte šećer i sok nara, i na srednjoj vatri kuvajte da se šećer istopi. Pojačajte vatru i kuvajte sirup oko pet minuta da se zgusne. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi, pa umešajte sok limuna, po želji.

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Najnovije - Gastro

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…