Domaće twix čokoladice bez glutena i šećera koje morate probati!
Ukoliko volite twix čokoladicu, verujemo da ćete se obradovati ako vam kažemo da je sada, doduše u mnogo zdravijoj verziji i sa dosta manje kalorija, možete brzo i lako napraviti i kod kuće!
Reč je o veganskom receptu koji ne uključuje gluten i šećer, pa je kao takav pogodan i za ljude koji su na posebnim režimima ishrane. Odličan je izbor kad želite da se zasladite nakon ručka, napravite predah uz kafu ili jednostavno podignete nivo energije u toku užurbanog dana.
Ipak, pre nego što pređemo na sam recept, važno je napomenuti da iako je ova domaća varijanta twix čokoladice daleko zdravija od one kupovne, treba voditi računa o količini, jer se uz ovako ukusnu poslasticu lako pretera…
Potrebni sastojci:
Za osnovu:
- 1 i po šolja bademovog brašna
- 3 kašike otopljenog i ohlađenog kokosovog ulja
- 3 kašike javorovog sirupa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Za karamel sloj:
- 2/3 šolje domaćeg putera od kikirikija
- 1/3 šolje javorovog sirupa
- 1/4 šolje kokosovog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Za čokoladnu glazuru:
- 1 šolja izlomljene čokolade (veganske, može i tamne)
- 1 kašika kokosovog ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 180° C i obložite pleh papirom za pečenje.
U činiji pomešajte brašno, kokosovo ulje, javorov sirup, ekstrakt vanile i so. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, pa sipajte u pripremljen pleh. Vlažnom kašikom lepo utapkajte i poravnajte smesu, pa stavite u rernu na 10-ak minuta. Kada je pečeno, ostavite da se ohladi 10 minuta pre nego što nanesete sledeći sloj.
Za karamel sloj pomešajte puter od kikirikija, kokosovo ulje, ekstrakt vanile i so. Zagrevajte na srednjoj vatri oko 2 minuta da dobijete glatku (skoro tečnu) teksturu. Prelijte preko ohlađene podloge koju ste prethodno pripremili.
Sve zajedno stavite u frižider na oko sat vremena da se potpuno stegne (ili na 20 minuta u zamrzivač).
Na kraju pripremite čokoladni preliv – otopite čokoladu u vodenom kupatilu i dodajte kokosovo ulje.
Pripremljenu poslasticu izvadite iz frižidera, isecite na pločice željene veličine, pa ih prelijte čokoladnom glazurom i vratite u frižider na još 20 minuta da se čokolada stegne.
Skuvajte omiljeni topli napitak, pozovite prijatelje i uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj poslastici!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Unsplash