• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Džem od kajsija: Starinski recept koji uspeva svima
Foto: viennaslide / akg-images / Profimedia

Džem od kajsija: Starinski recept koji uspeva svima

CityMagazine
17.05.2023. 2 min Recepti

Uskoro počinje sezona kajsija, koju će domaćice iskoristiti za spremanje džema ili pekmeza od ovog voća.

Idealan za pravljenje kolača, najbolje kiflice su upravo sa džemom od kajsija, a mi smo pronašli recept za džem koji će vas vratiti u detinjstvo.

Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove.

Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.

Razlika između pekmeza i džema je u tome što se u pekmez dodaje manja količina šećera, voće se usitni i kuva duže na laganoj temperaturi.

Često se prvo ukuva voda sa šećerom, pa se dodaje usitnjeno voće.

Kada se priprema džem od kajsija, obično se dodaje veća količina šećera i krupni komadi voća.

S obzirom na to da šećer ima dejstvo konzervansa, džem se može kuvati kraće od pekmeza.

Bilo kako bilo, ne postoje neka obavezujuća pravila kojih se striktno treba pridržavati.

Omiljene pekmeze i džemove spremajte po svom ukusu.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih kajsija
  • 300-400 gr šećera.

Priprema:

Kajsije usitnite – isecite na sitnije komade, dodajte šećer i lagano izgnječite rukama.

Kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.

Vreme kuvanja je okvirno jer nisu sve kajsije iste, neke su sočnije neke ne.

Kada varjačom pređete po dnu i ono se vidi, vaš pekmez ili džem od kajsija je gotov.

Ukoliko odjednom kuvate veću količinu, koristite veću šerpe.

U tom slučaju će se vaš džem od kajsija kuvati duže nego kada kuvate manju količinu.

Ukoliko se odlučite za pripremu pravog džema, očišćene kajsije pospite šećerom (možete staviti i više od 300-400 gr), izmešajte i ostavite ih da odstoje nekoliko sati.

Zatim ih kuvajte na uobičajen način.

Džem od kajsija možete zasladiti po ukusu.

Znam da mnogi stavljaju 500 gr  ili više na kg kajsija.

Po meni je i više nego dovoljno 250-300 gr šećera na 1 kg kajsija.

Džem od kajsija je dovoljno sladak sa tom količinom šećera.

I pekmez i džem od kajsija treba čuvati na isti način – sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zatvorite, a potom stavite u dunst ili pasterizujte.

Izvor: Blog Domaćica za vas.

Oznake:

džem od lukakajsija

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Za ovakav prekršaj još niste čuli: Čovek napao policajca hamburgerom u Kanberi
Prethodni

Za ovakav prekršaj još niste čuli: Čovek napao policajca hamburgerom u Kanberi

Najveća greška koju pravimo kada pržimo jaja- od sada će vam doručak biti još slađi
Sledeći

Najveća greška koju pravimo kada pržimo jaja- od sada će vam doručak biti još slađi

Sledeći
Najveća greška koju pravimo kada pržimo jaja- od sada će vam doručak biti još slađi
20.05.2023.

Najveća greška koju pravimo kada pržimo jaja- od sada će vam doručak biti još slađi

Prethodni
17.05.2023.

Za ovakav prekršaj još niste čuli: Čovek napao policajca hamburgerom u Kanberi

Za ovakav prekršaj još niste čuli: Čovek napao policajca hamburgerom u Kanberi

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖