Džem od šljiva iz rerne
Ne, niko nema taj luksuz kao naše bake da može da krčka džem 12 sati na šporetu. Ali zato se savremene domaćice dosete raznih načina na koji mogu da spreme domaće proizvode, a da uz šporet ne provedu previše vremena.
Takav je i ovaj recept za džem od šljiva iz rerne.
Savršeno kod ovog recepta je što ne morate da stojite uz šporet i da mešate, već samo poređate šljive i uključite rernu.
Takođe, možete da birate, da li ćete ga praviti sa, ili bez šećera, možete da dodate rum, cimet, ma kakav god ukus volite. Neke domaćice u džem dodaju biber, da bi bio ljutkast, neke majčinu dušicu ili lavandu… Ako volite da eksperimentišete, probajte, samo ne preterujte sa začinima.
Potrebno je:
Sastojci
3 kg šljiva
1 kg šećera, a može i dijetalno, bez šećera
prstohvat soli
po želji začini
Priprema: Operite šljive, prosušite, otvorite ih, izvadite koštice i poređajte se ih u pleh. Malo ih posolite da bi lakše pustile sokove i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Poklopite tepsiju, pecite 30 minuta, zatim skinite poklopac ili foliju, promešajte i ostavite ih u rerni još sat i po. Pred kraj, dodajte šećer i začine. Pecite još 30 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i zimnica vam je gotova.
Naslovna fotografija: Shutterstock