Grčka tortilja je sve što vam treba na ovoj vrućini: Lako i brzo i preukusno
Na velikim vrućinama mnogima i nije do hrane, ali imamo dva recepta kuvara Mike Dajmaka koji će vam otvoriti apetit.
Grčka tortilja
Jaja – 4 komada;
brašno – 4 kašike;
tikvice – 1 kg;
mleko; so; ulje;
mirođija – 1 veza
Ovo smo izmislili. Nije izvesno da Grci baš ovako spremaju tikvice. Ali, bitna je suština, a ne forma. Dakle, tikvice u formi debele palačinke. Ili pite. Tortilje, svakako.
Tepsija se dobro naulji pa prazna pripusti rerni na 250 stepeni da se dobro zagreje. U dubljoj činiji se umute četiri jajeta, četiri kašike brašna, soli naravno, malo mleka da sve bude kao testo za palačinke, ali malo gušće. Tri osrednje tikvice se oljušte, izrendaju na najkrupnije rende pa umešaju u jaja. Isecka se i veza mirođije, pa takođe promeša s prethodnim.
Pazi se na prste dok se masa sipa u vrelu tepsiju, a peče dok ne dobije lepu rumenu boju iz koje će provirivati zeleni listići.
Zapečene tikvice
Tikvice – 1 kg;
jaja – 4 kom;
ulje, so; belo kukuruzno brašno;
mirođija – 1 veza
Tikvice se uzduž, a unakrst, preseku na četvrtke, pa svaka tako dobijena četvrtina skrati na pola dužine. Ovi štapići poređaju se u nauljenu činiju od vatrostalnog stakla, uvis, ali tako da ostane prostora između njih. Sve se još malo zalije uljem, posoli naravno, pa zaspe belim kukuruznim brašnom. Ono se odozgo naprska vodom i prelije dobro umućenim jajima, u koja je umešana veza seckanog lista mirođije.
Sve ostalo uradiće rerna za pola sata, zagrejana na standardnih 225 stepeni.